Зеленський вважає, що якби в України була ядерна зброя, то вторгнення Росії не було б

Понеділок, 1 лютого 2021, 12:31
Чинний Президент України вважає відмову від ядерної зброї великою помилкою і зрадою батьківщини, втім він проти повернення Україною ядерного статусу
Зеленський вважає, що якби в України була ядерна зброя, то вторгнення Росії не було б

Володимир Зеленський вважає, що Україна відмовившись від ядерної зброї зробила велику помилку, проте є неправильним прагнути повернути нашій державі ядерний статус. Про це чинний Президент України заявив в інтерв'ю програмі «Axios», що виходить на платформі HBO, повідомляють в Офісі Президента.

«Загалом я вважаю, що це зрада стосовно України (відмова від ядерної зброї – ред.). Я вважаю, що це велика помилка. Адже будь-які світові дипломатичні домовленості від моменту, коли не виконується Будапештський меморандум, «помножені на нуль».

І що б ми далі не підписували, про що б країни не домовлялися, завжди буде ризик, що хтось скаже, що це якийсь папірець і необов’язково його виконувати. Тобто у XXI столітті досі діють традиції середньовіччя, коли діє не сила домовленостей, а просто сила. Хто сильніший, у кого більше зброї – той, скажімо так, пише Конституцію твоєї країни. Це образлива ситуація. В України було декілька таких ситуацій

Я розумію, що ядерна зброя – це дуже погано. Але якби в Україні зараз була ядерна зброя, якби ми тоді не зробили таку велику помилку, а я вважаю, що це помилка на сьогодні, то не було би вторгнення, і ми мали б свої території. Тому що ми завжди могли б говорити на рівних з Російською Федерацією та з усім світом. Ось і все», – розповів Зеленський.

В той же час, коли американський журналіст запитав очільника держави про те, чти не планує він спробувати повернути Україні ядерний статус, Зеленський відповів, що «сьогодні це неправильно робити». Адже, на думку українського лідера «ми повинні не перетворюватися з людей на звірів», бо «цивілізація врешті-решт переможе».

Також Володимир Зеленський зазначив, що «з усіма мінусами демократії, з усіма мінусами ядерного роззброєння, з усіма викликами, які були і є у нас, коли забрали нашу територію і вбили 14 тисяч людей, – все-таки, якщо ми хочемо побудувати демократичну, цивілізовану країну, ми повинні йти за світовим законом, повинні залишатися людьми».

comments powered by HyperComments