Верховна Рада прийняла закон про екстрену реєстрацію вакцин проти COVID-19

П'ятниця, 29 січня 2021, 14:32
Дмитро Разумков має невідкладно підписати цей закон і відправити його на підпис Зеленському для того, щоб він якнайшвидше вступив у дію
Верховна Рада прийняла закон про екстрену реєстрацію вакцин проти COVID-19

Сьогодні, 28 січня 2021 року Верховна Рада України відкрила шлях до початку офіційної вакцинації українців проти коронавірусу – парламентарії проголосували законопроект про реєстрацію вакцин від до завершення клінічних досліджень при дотриманні певних умов. Документ за № 4613 підтримало 280 нардепів. Про це повідомляє сайт Верховної Ради України.

Новим законом доповнюється закон «Про лікарські засоби», у нього додається нова стаття 9-2, якою урегульовується можливість державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), клінічні випробування яких не завершені, за визначених цією статтею умов.

Зокрема, під зобов’язання заявника завершити програму клінічних випробувань протягом періоду, який погоджується з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Рішення про державну реєстрацію вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів з метою екстреного медичного застосування з урахуванням певних зобов'язань ухвалюється, зокрема, якщо:

- наявні дані про успішне проведення доклінічних випробувань/досліджень, окремих фаз клінічних випробувань/досліджень вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів;

- дозвіл на екстрене застосування був наданий компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської Народної Республіки, Індії або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу відповідно до національного законодавства країни надання дозволу чи Європейського Союзу, або вакцина або інший медичний імунобіологічний препарат перекваліфікований Всесвітньою організацією охорони здоров’я;

- такий лікарський засіб не був розроблений в державі, визнаній в установленому порядку державою-агресором (Росія –ред.);

- відома та потенційна користь вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, коли вони використовуються для профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), переважає відомі та потенційні ризики таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів.

Законом визначаються документи, які має подати виробник для державної реєстрації лікарського засобу під зобов’язання для екстреного медичного застосування.

Реєстраційне посвідчення видається терміном на 1 рік з можливістю продовження ще на 1 рік. Після виконання всіх зобов’язань, наданих заявником у встановлений термін, дія реєстраційного посвідчення може бути подовжена до 5 років.

Також парламентарі дали дозвіл Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову невідкладно підписати ухвалений закон та направити на підпис Президенту, щоб якомога швидше він набув чинності.

comments powered by HyperComments