В Офісі Президента пишуть новий закон для порятунку Татарова від відповідальності

Понеділок, 18 січня 2021, 13:34
Про це пишу на своїй сторінці в соцмережі «Facebook» керівник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін
В Офісі Президента пишуть новий закон для порятунку Татарова від відповідальності

Очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» пише, що в Офісі Президента України терміново пишуть законопроект, яким рятують від відповідальності заступника очільника Офісу Олега Татарова і тим самим нищать антикорупційну реформу і працюють на розрив партнерства із Заходом. 

«Заради порятунку Татарова Офіс президента готує терміновий законопроект, яким, знищуючи антикорупційну реформу, розриває партнерство з Заходом», – написав Шабунін у соцмережі. За його словами цим документом планують забрати справи топ-посадовців із підслідності НАБУ; підривають конституційність Вищого антикорупційного суду (ВАКС), роблячи його спеціальним; дають право генпрокурору забирати справи у НАБУ; уся співпраця НАБУ із міжнародними партнерами має проходити через Офіс Генпрокурора.

За словами керівника «Центру протидії корупції» таким чином Офіс Президента реагує на рішення ВАКС, який визнав, що справа Татарова мусить бути у підслідності НАБУ. Шаьуні вважає, що крім порятунку Татарова, цей законопроєкт підірве основні досягнення України у співпраці з МВФ та західними партнерами.

Шабунін нагадав, що саме Володимир Зеленський на початку президентства повернув НАБУ право співпрацювати напряму з міжнародними партнерами і повноцінно запустив ВАКС. Тому, за словами керівника ЦПК, саме президент нестиме відповідальність за «знищені цим законопроєктом стосунки України і Заходу».

Зазначимо, що про те, що НАБУ розслідує справу, щодо заступника Офісу Президента України Олега Татарова стало відомо 1 грудня 2020 року. Провадення стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

Через два тижні після цього, 14 грудня 2020 року Печерський райсуд Києва вирішив передати справу, де фігурує Татарова від НАБУ до ДБР. У НАБУ заявили, що це судове рішення суперечить закону.

18 грудня в.о. керівника спеціально антикорупційної прокуратури Максим Грищук підписує підозру Олегу Татарову і дозволяє детективам НАБУ провести обшуки в Офісі Президента і за місцем проживання Татарова.

21 грудня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків.

Повідомлення про те, що Офіс Генпрокурора України передав справу, де проходить Татаров від НАБУ до СБУ, з’явилося 24 грудня. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро.

30 грудня прокурор від Офісу Генпрокурора відкликав клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику голови офісу президента, тому заступник Єрмака уникнув арешту.

comments powered by HyperComments