Україна із Угорщиною хоче укласти «джентльменську угоду» для врегулювання кризи

Понеділок, 18 січня 2021, 11:03
Цю угоду наразі готують в Офісі Президента України, розповідає заступник очільника Офісу Ігор Жовква
Україна із Угорщиною хоче укласти «джентльменську угоду» для врегулювання кризи

Україна та Угорщина зараз працюють над розробкою угоди, яка допомогла б врегулювати весь комплекс спірних питань, які виникли між державами. Про це в інтерв’ю ТСН заявив заступник очільника Офісу Президента України Ігор Жовква, пише «Українська правда».

Зазначимо, що 27 січня 2021 року на запрошення Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби в Україну прибуде міністр закордонних справ Угорщини.

«До слова, буде обговорюватися весь комплекс питань. Ми неодноразово заявляли, що бажаним для України було б укладення відповідного договору чи угоди між Україною та Угорщиною, які б врегулювали цей комплекс питань. Так звана джентльменська угода — угода про паритетність, рівність, взаємовигідність відносин», - розповів заступник глави Офісу Президента України і додав, що зараз ведеться робота над таким документом.

«За дорученням Президента такий документ було підготовлено українською стороною, передано угорській стороні, отримано їхню реакцію і зараз процес триває… У цьому документі буде закладена так звана, як це модно зараз казати, «дорожня карта», – сказав Ігор Жовква.

Наразі відносини між Україною та Угорщиною не найкращі: нове загострення у відносинах між обома державами сталося після серії обшуків, проведених СБУ на Закарпатті наприкінці минулого року та повідомлень про кримінальні провадження проти посадовців-угорців.

Лідер товариства угорської культури Василь Брензович, що став один з фігурантом розслідувань, на початку грудня залишив Україну. Криза додатково загострилася після некоректних заяв представників угорської партії влади про ситуацію в Україні.

comments powered by HyperComments