Очільник Міністерства фінансів Сергій Марченко каже, що створення Бюро економічної безпеки – це «створення чергового монстра»

П'ятниця, 15 січня 2021, 12:02
Сергій Марченко вельми скептично ставиться до перспективи створення Бюро економічної безпеки і розповів про це в ефірі «Радіо НВ».
Очільник Міністерства фінансів Сергій Марченко каже, що створення Бюро економічної безпеки – це «створення чергового монстра»

Очільник Міністерства фінансів України Сергій Марченко вважає створення Бюро економічної безпеки дискусійним питанням. Він вважає, що створення бюро є «створенням чергового монстра» і його функції необхідно передати одному із департаментів Міністерства фінансів. Про це Марченко розповів в інтерв’ю на «Радіо НВ».

«Я б подискутував концепцію. Тому що між питаннями створити чергового монстра, який на себе перетягне всі функції діючих підрозділів, ми забули про основне, що ми ж ключову проблему не цю хочемо вирішити.

Наша ключова проблема – в тому, що функція мінімізації податкових зобов’язань шляхом ухилення від сплати податків і пов’язана з цим корупція, я підкреслю - пов’язана корупція, це дуже сполучені сосуди. Несплата податків корумпує всю систему», – відповів міністр на питання, коли в Україні запрацює Бюро фінансових розслідувань.

Марченко додав також: «Чи ми це називаємо Бюро економічної безпеки, чи була історія служби фінансових розслідувань, для нас, як Міністерства фінансів, це неважливо.

Тому що нам ключова задача – це те, щоб ці підрозділи могли виконувати свою основну функцію. І ми готові створити департамент навіть в Міністерстві фінансів і налагодити цю роботу і, в принципі, зараз призначений новий керівник ДФС. Є сподівання, ми поставили йому завдання, щоб він показав модель, яким чином ми можемо переформатувати діючу історію з податковою міліцією, щоб дійсно направити основні зусилля на превенцію, на аналітику, і вже потім, далі використовувати інструментарій».

Марченко не впевнений, що створення нового органу приведе до вирішення «одразу всіх проблем».

«Більш того, є великі ризики, що створивши монстра в сфері економічної безпеки, при тому, що залишаються функції в усіх інших, ми від цього не виходимо, в СБУ, в інших правоохоронних органах, ми не вирішуємо проблему, ми тільки її мультиплікуємо. Тобто крім існуючої податкової міліції в нас ще буде один орган. І тому я дуже застерігаю від такого роду ситуацій», – додав міністр.

Зазначимо, що створення Бюро економічної безпеки (або аналогічного органу) замість існуючої Податкової міліції до кінця 2020 року було одним із зобов’язань України перед Міжнародним валютним фондом. Верховна Рада 3 вересня ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3087-д «Про Бюро економічної безпеки». Цей законопроєкт розроблено, щоб ліквідувати податкову міліцію, для оптимізації структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері економіки, усунення дублювання їх функцій та створення Бюро економічної безпеки. До цього законопроекту наразі подано понад півтори тисячі правок.

comments powered by HyperComments