«Facebook» видалив десятки акаунтів «порохоботів»

Середа, 13 січня 2021, 11:02
Видалення десятків профілів, пов’язаних із «Європейською Солідарністю» та громадськими організаціями «Справа громад» і «Антикорупційний блокпост» сталося у грудні 2020 року
«Facebook» видалив десятки акаунтів «порохоботів»

Про видалення акаунтів «порохоботів», а також профілів користувачів, пов’язаних із громадськими організаціями «Справа громад» і «Антикорупційний блокпост» повідомила сама компанія «Facebook» у своєму звіті – пише «Українська правда» із посиланням на «Радіо Свобода».

Зазначається, що підставою для видалення названо «скоординовану неавтентичну поведінку». Це поняття у «Facebook» тлумачать як «скоординовані зусилля для маніпулювання публічними дебатами задля стратегічної мети, де фальшиві акаунти є основними для операції».

У розлогому звіті компанія пояснює, що «люди, які стоять за цією активністю використовували фейкові акаунти, щоб створити фіктивних осіб, уникнути нашого контролю, модерувати сторінки та писати в групах, названих за містами в Україні»: «Вони також поширювали контент з офіційних сторінок політичних партій і політиків, ставили лайки і коментували під текстами інших людей, щоб показати їх (партії та політиків – ред.) більш популярними, ніж вони є насправді.

Ця мережа розміщувала повідомлення українською та російською мовами про новини та політику в Україні, включно зі схвальними коментарями про «Європейську солідарність» та її кандидатів, громадську організацію «Справа громад», експрезидента Порошенка та критикою президента Зеленського. Частина цього контенту була оцінена місцевими фактчекерами як фальшива».

Наразі у партії «Європейська Солідарність» та у згаданих громадських організаціях не коментувати рішення керівництва соціальної мережі «Facebook».

Окрім десятків акаунтів в Україні, «Facebook» вилучив також акаунти в Киргизстані, Казахстані, Бразилії, Аргентині, Пакистані, Індонезії та Марокко, спрямовані на аудиторії в межах цих країн. Ще п’ять мереж – з Ірану, України, Франції, Марокко та Росії – мали на меті вплив на людей поза межами цих країн. Усього в грудні через «скоординовану неавтентичну поведінку» було видалено 1957 акаунтів із «Facebook», 707 – із «Instagram», також видалено 156 сторінок і 727 груп.

comments powered by HyperComments