Стало відомо, що передбачає проект Закону України про перехідний період для Криму та Донбасу

Понеділок, 11 січня 2021, 14:02
Відповідний законопроект оприлюднили у Міністерстві України із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій
Стало відомо, що передбачає проект Закону України про перехідний період для Криму та Донбасу

Міністерство із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (МінТОТ) оприлюднило розроблений законопроект про державну політику перехідного періоду, який стосується повернення і реінтеграції  тимчасово окупованих українських територій Криму та Донбасу. Відповідний пост із прикріпленими документами МінТОТ розмістило у соціальній мережі «Facebook».

За словами очільника МінТОТ Олексія Рєзнікова, мета цього законопроекту – «мирна та безпечна реінтеграція наших територій і наших громадян в Україну і в українське суспільство». Головною метою перехідного періоду, на думку Рєзнікова, є відновлення довіри між людьми.

Розроблений МінТОТ законопроект передбачає:

1. Уніфікувати підходи до тимчасово окупованих територій Донецька, Луганська та Криму;

2. Об’єднати і привести до однакових норм всі українські закони, які стосуються вказаних окупованих територій;

3. Застосувати елементи перехідного правосуддя;

4. Відновити територію українських судів на де окупованих територіях;

5. Вирішити питання із підслідністю злочинів, які були скоєні під час окупації в Донбасі та Криму;

6. Створити юридичний механізм визнання фактів народження, смерті, шлюбу, а також отримання освіти на тимчасово окупованих територіях України;

7. Сформувати кадровий резерв держслужбовців та поліцейських для роботи на де окупованих територіях після їх повернення Україні;

8. Закріпити соціальні гарантії для мешканців Криму та Донбасу;

Додатково цей проект покликаний врегулювати питання відповідальності, амністії та люстрації за усі дії, які були вчинені на тимчасово окупованих територіях.

Ознайомитися із пояснювальною запискою, порівняльною таблицею і текстом законопроекту можна за цим посиланням.

Зараз проект майбутнього Закону України скерували на розгляд місцевим органам влади, профільним експертам, судовим органам, прокуратурі та іншим відомствам. Після отримання усіх рекомендацій проект буде скерований у Верховну Раду.

Зазначимо, що 23 лютого 2018 року, як пише «Ліга. Новини» був опублікований Закон України про де окупацію та реінтеграцію Донбасу. У жовтні 2019 року Президент України Володимир Зеленський виступив за «перехідне правосуддя» при реінтеграції тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Через рік після цього керівник української делегації в Трьохсторонній контактній групі, екс-президент України Леонід Кравчук назвав етапи реінтеграції Донбасу для досягнення миру. Серед них – прийняття пакету профільних законів.

comments powered by HyperComments