Політики доводитимуть свої знання державної мови

Понеділок, 4 січня 2021, 19:31
Згідно з нормами мовного закону, складати іспит з української повинні будуть насамперед державні службовці та особи, що вступають до громадянства.
Політики доводитимуть свої знання державної мови

Однак є винятки, повідомляє Telegram-канал «Печерские холмы».
 
За словами мовного омбудсмена Тараса Креміня, перш за все іспит на знання державної мови буде стосуватися тих, хто претендує на державну службу. Мова про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, керівників держпідприємств.
 
«Тобто ті, хто буде займатися безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Щодо іншої категорії - це ті громадяни, які отримують громадянство. Це громадяни інших країн, які здавши держіспит, мають право отримати громадянство нашої країни. Звичайно, будуть і ті категорії, які не здаватимуть, принаймні в 2021 році. Можливо, будуть якісь зміни в закон. Це стосується насамперед депутатів, така норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури», - заявив уповноважений із захисту державної мови.
 
У той же час мовної омбудсмен висловив переконання, що «чиновник не повинен лякатися своїх знань, і якщо він здасть або не здасть екзамен, він повинен сказати про це».
 
Нагадаємо, 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

comments powered by HyperComments