Ікона, яку президент Боснії та Герцоговини Додік подарував очільнику МЗС Росії Лаврову дійсно з України – її вивезли із Донбасу через Росію і Сербію

Неділя, 27 грудня 2020, 15:05
Українське походження ікони підтвердив колишній глава Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської Драган Савіч
Ікона, яку президент Боснії та Герцоговини Додік подарував очільнику МЗС Росії Лаврову дійсно з України – її вивезли із Донбасу через Росію і Сербію

Ікона, яку керівник Боснії та Герцоговини Мілорад Додік подарував очільнику МЗС Росії Сергію Лаврову дійсно українського походження – вона була вивезене із Донбасу через Росію і Сербію. Про це повідомив депутат від опозиційної Сербської демократичної партії (СДП) Небойше Вуканович, посилаючись на слова колишнього глави Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської Драгана Савіча. Про це пише «Українська правда».

Вуканович опублікував розмову з Савичем в своєму блозі. Той розповів, що 29 травня 2018 року в Баня-Луці ікону Додіку, який тоді був президентом Республіки Сербської, подарував Душко Вукотич, голова Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської.

«Вукотич привіз ікону з Донбасу через Росію та Белград», – сказав Савич, додавши, що він не знає, чи були у Вукотича будь-які супровідні папери для цього, як це зазвичай буває за таких обставин.

Згідно із оприлюдненою інформацією, Вукотич поїхав на Донбас у 2018 році в якості голови Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської для участі у засіданні об'єднання «Спадкоємці Перемоги». Ця організація активно працює в окупованих Криму та Донбасі. Представники «влади» Луганська та Донецька нібито і передали очільнику сербських ветеранів ікону із зображенням Святого Миколая, яку він потім привіз Додіку.  Таким чином спростовано заяву представників Додіка про те, що ікона останні 15 років належала родині з Баня-Луки.

Напередодні Радован Ковачевич, радник Додіка, в телеінтерв'ю заявив, що ікона останні 15 років належала родині з Баня-Луки.

«Яка сімейна ікона, це все брехня і шахрайство», – сказав Савич, коментуючи цю розповідь.

Сам Вукотич ні підтвердив, ні спростував звинувачення на свою адресу, заявивши лише, що розслідування має вести Інтерпол.

«Я не маю наміру захищатись і тим самим годувати різних божевільних! Всім відомо, що Інтерпол працює над цією справою. Це найбільша у світі безпекова агенція! Нехай люди роблять свою роботу! Я завжди доступний їм, а також усім агенціям держави, де багато хто з нас живе серед безумців, що прагнуть уваги медіа!», – сказав Вукотич журналістам.

Тим часом ікону, яку Лавров вирішив повернути, вже передано посольству Боснії та Герцоговини у Москві, після чого посол Боснії Желько Самарджия привіз її в Сараєво в п’ятницю та передав безпосередньо соратникам Додіка. Кабінет Додіка оголосив, що наразі ікона зберігається в сейфі.

Посольство України в Боснії і Герцоговині попросило офіційно пояснити, як ікона потрапила до Боснії, зазначивши, що цілком логічно повернути ікону в Україну, оскільки вона є її власністю.

comments powered by HyperComments