Зеленський розповів, у якому випадку телефонуватиме Путіну

Субота, 26 грудня 2020, 13:09
Дзвінок із Банкової у Кремль пролунає, якщо зустріч радників лідерів «нормандської четвірки» буде затягуватися
Зеленський розповів, у якому випадку телефонуватиме Путіну

В інтерв’ю українському виданню «Фокус» Президент України Володимир Зеленський розповів, в якому випадку дзвонитиме лідеру РФ Володимиру Путіну. За словами Зеленського ця телефонна розмова відбудеться, якщо зустріч радників лідерів «нормандського формату» продовжить затягуватися. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

«Якщо продовжиться затримка із зустріччю радників, то я буду з ним (Путіним – ред.) спілкуватися обов'язково», – сказав Зеленський і зазначив, що зустріч радників лідерів «норманської четвірики», тобто України, Німеччини, Франції та Росії, повинна була відбутися в грудні цього року, але так і не відбулася.

«Ця зустріч так і не відбулася. По-перше, вони сперечаються. По-друге, коронавірус, тому зараз вона теж не відбудеться», – пояснює Зеленський.

За словами Зеленського, після того, як така зустріч відбудеться, Україна готуватиме план врегулювання на Донбасі «з усіма датами». «Складно, але рухаємося вперед. Це все план А», – наголосив він і ухилився від відповіді на питання про «план Б», сказавши «Зарано говорити, оскільки це хвора і тонка дипломатія».

Під час інтерв’ю було піднято тему Мінських домовленостей. За словами Зеленського, до Мінських домовленостей прив’язані санкції проти Російської Федерації.

«Як я сказав на одному з брифінгів, вважаю, що ми з Мінських домовленостей просто так вийти не можемо. Тому що європейці можуть зняти санкції з Росії і представників ОРДЛО. Але особисто я б вийшов», – сказав Президент України.

Зеленський також заявив, що навіть не хоче уявляти ситуацію про те, що Росія може напасти на Україну із Криму.

«Будемо сподіватися, що це неможливо. Інакше буде велика війна. Ми нікуди не підемо, ми всі будемо воювати, всі будуть мобілізовані - і чоловіки, і жінки», – наголосив він.

Зеленський також заявив, що наразі немає предмета для розмови з Путіним.

«Я можу йому зателефонувати, він точно зі мною поспілкується», – сказав Президент і зазначив про необхідність діалогу із Путіним як у «нормандському форматі», так і «тет-а-тет».

«Як президент України я повинен вирішувати з ним (Путіним – ред.) усі складні питання. І якщо це допоможе швидше зупинити війну, я повинен з ним спілкуватися. До того ж, я вважаю, що повинен бути як діалог на кшталт у нормандському форматі, так і прямий діалог. Тому що є питання, які ми не порушуємо в нормандському форматі – ні питання заручників у Росії або Криму, ні питання Криму. Цей формат суто про Донбас. Тому ми повинні говорити з ним глобально тет-а-тет», – резюмував Зеленський.

comments powered by HyperComments