У Верховній Раді готують законопроект, який регламентуватиме роботу Конституційного Суду України

Субота, 19 грудня 2020, 11:28
Про підготовку відповідного законопроекту повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков
У Верховній Раді готують законопроект, який регламентуватиме роботу Конституційного Суду України

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков повідомив, що у 2021 році робоча група з врегулювання конституційної кризи розробить законопроект для регламентації роботи Конституційного Суду України. Про це пише «Українська правда» із просиланням на виступ Разумкова в ефірі телеканалу «Прямий».

«Я сподіваюся, що в Новому Році нардепи напрацюють законопроєкт, який дійсно регламентував би роботу Конституційного суду, щоб ми наступного разу знову не зіткнулися з неприємною новиною.

Це питання, швидше за все, в тому полягатиме, що треба буде мати закон про регламент роботи КСУ. Верховна рада також працює за регламентом. Це – закон, його не варто порушувати. Це нормально, це правильно.

Також буде закон про регламент КС і я сподіваюся, що вони також будуть виконувати. Паралельно є в комітеті з правової політики законопроект. Він робить так, що рішення Конституційного суду можуть ухвалюватися двома третинами», – заявив Дмитро Разумков. За його словами, це буде «баланс», адже Верховна Рада ухвалює зміни до конституції при наявності 300 голосів, тобто 2/3 від свого складу.

Зазначимо, що у новому висновку Венеційської комісії, щодо реформування Конституційного Суду від 10 грудня нам радять внести зміни до закону про Конституційний суд з огляду на кризу, що виникла внаслідок його скандального рішення про скасування частини антикорупційного законодавства. Зокрема, Венеційська комісія радить детальніше прописати правила функціонування Конституційного суду, щоб запобігти потенційним наступним проблемам.

Раніше 27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства, що поставило під загрозу одну з ключових реформ у державі. Влада почала розглядати політичний варіант вирішення кризи Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Венеційської комісії Джанні Букіккіо щодо пошуку збалансованого комплексного рішення для швидкого та ефективного розв’язання конституційної кризи в Україні.

Конституційний суд відповів на рішення Венеційської комісії щодо кризи та очікує поваги до себе як до «охоронця» Конституції.

comments powered by HyperComments