Вибори на Донбасі можливі лише за умови, коли Україна контролюватиме цю територію

П'ятниця, 11 грудня 2020, 12:53
Про це заявив представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи, народний депутат Андрій Костін.
Вибори на Донбасі можливі лише за умови, коли Україна контролюватиме цю територію

Проведення виборів на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО можливі тільки за умови, якщо вони відповідатимуть українському законодавству і стандартами Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ. Про це заявив представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи, народний депутат Андрій Костін, пише «Інтерфакс-Україна».

«Що стосується виборів, ні в якому разі жоден представник української делегації ніколи не бачив можливості проведення і визнання виборів, доки це не відповідатиме українському законодавству та стандартам БДІПЛ ОБСЄ. Це наша принципова позиція, а це можливо тільки, якщо Україна контролюватиме цю територію», – заявив Костін на прес-брифінгу в Києві в п'ятницю.

Крім того, він зазначив, що питання амністії дуже невдало виписані в комплексі Мінських домовленостей, тобто не передбачають якихось критеріїв, тому це дає можливість для РФ наполягати на повній всеосяжній амністії. Однак, за словами нардепа, під амністію не можуть потрапити особи, винні у вбивствах, тортурах, злочинах проти людяності.

«Моя особиста позиція наразі – тому що в політичній підгрупі ми ще не підійшли до обговорення цього питання – полягає в тому, що особи, які винні у вбивствах, тортурах, злочинах проти людяності в широкому сенсі, не можуть потрапляти під амністію. Питання амністії – це питання суспільної злагоди, більшість українського суспільства має погодитися на ту чи іншу модель. Тому що питання амністії – це питання прощення. Те, що суспільство готове пробачити, те може бути амністовано, те, що суспільство не готове пробачити, не може бути амністовано», – пояснив він.

За словами Костіна, саме Верховна Рада України ухвалюватиме відповідне рішення, за які правопорушення може бути застосовано амністію, а за які – ні.

comments powered by HyperComments