Європейські конституційні правники рекомендують Україні реформувати Конституційний Суд

П'ятниця, 11 грудня 2020, 16:34
Венеційська комісія розробила висновки за запитом Президента України щодо реформування Конституційного Суду – потрібні реформи і деполітизація установи
Європейські конституційні правники рекомендують Україні реформувати Конституційний Суд

Венеційська комісія уже розробила висновки за терміновим запитом Президента України щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року. У цих висновках, зокрема, йдеться: «Конституційний суд не може бути «покараний» за свої рішення, але його робота повинна бути покращена».

Венеційська комісія запропонувала низку рекомендацій для України, щодо реформування Конституційного Суду України.

Європейські конституційній правники вважають, що Верховна Рада України повинна обмежити проблематику подань до КСУ конкретними питаннями; вказувати конкретні причини для кожного законодавчого положення, які він вважає неконституційними; притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності має бути врегульовано у законі про КСУ; необхідно детально визначити термін «конфлікт інтересів»; має бути зменшений кворум для ухвалення рішень у справах, в яких кворум є недостатнім через самовідвід суддів; парламент повинен ухвалювати законодавство, деталізуючи його наслідки для суддів КСУ; необхідно створити орган для перевірки кандидатів на обрання суддями КСУ.

Також у Венеційській комісії рекомендують заповнити чинні вакансії суддів КСУ від парламенту та з’їзду суддів лише після удосконалення механізму їх обрання.

«З метою деполітизації складу Конституційного суду, судді за парламентською квотою повинні обиратися кваліфікаційною більшістю», –    рекомендують європейські правники.

Зазначимо, що проблема із діяльністю Конституційного Суду України виникла після того, яку суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Окрім того було визнано неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

25 листопада Президент Володимир Зеленський звернувся до Венеційської комісії із терміновим запитом щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року.

comments powered by HyperComments