Учора Генасамблея ООН схвалила резолюцію, яка стосується мілітаризації Криму та Севастополя

Вівторок, 8 грудня 2020, 18:50
Назва документу: «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, України, а також частин Чорного і Азовського морів»
Учора Генасамблея ООН схвалила резолюцію, яка стосується мілітаризації Криму та Севастополя

Учора, 7 грудня 2020 року на 75-й сесії Генеральної асамблеї ООН третій рік поспіль було схвалено резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, України, а також частин Чорного і Азовського морів», повідомляє ІА «Інтерфакс-Україна» із посиланням на Міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу.

«Цьогорічна резолюція – новий елемент зростаючого правового тиску на Росію. Ухвалення резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Російською Федерацією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародного співтовариства, яке розглядає перетворення Криму на величезну військову базу як пряму загрозу безпеці і стабільності у регіоні», – йдеться в заяві Кулеби.

Міністр каже, що в резолюції засуджується російська тимчасова окупація Криму та зазначається, що така окупація становить загрозу міжнародній безпеці. У резолюції підтверджено, що окупація є незаконною; що вона є порушенням міжнародного права і що окуповані території мають бути невідкладно повернуті під контроль України. У ній також наголошується, що Росія перемістила на територію Криму озброєння, здатні нести ядерні заряди. Резолюція вимагає від Росії негайно припинити таку діяльність.

«Дуже важливо, що цьогорічна резолюція містить низку ключових елементів. Резолюція закликає міжнародну спільноту до консолідації зусиль з метою деокупації Криму, зокрема у рамках Кримської платформи», –  наголосив Кулеба.

«Відтепер Україна має в своєму юридичному арсеналі додатковий переконливий політико-правовий аргумент для просування деокупації Криму», – резюмував міністр.

comments powered by HyperComments