У Венедиктової пояснили, чому не було підписано клопотання про екстрадицію Бахматюка

Вівторок, 8 грудня 2020, 11:32
Олег Бахматюк є колишнім власником «VAB Банку» і нині проживає в Австрії, його підозрюють у привласненні суми у понад 1 мільярд гривень
У Венедиктової пояснили, чому не було підписано клопотання про екстрадицію Бахматюка

В Офісі Генпрокурорки Ірини Венедиктової кажуть, що не підписали клопотання про екстрадицію із Австрії колишнього власника «VAB Банку» Бахматюка наявністю «процесуальних порушень», яке допустило НАБУ, яке власне і наполягало на екстрадиції банкіра.

«Повідомляємо, що рішення прийнято наприкінці листопада 2020 року у зв’язку з порушенням норм національного та міжнародного законодавства під час прийняття органом досудового розслідування процесуального рішення у кримінальному провадженні, на підставі якого підозрюваного мали б позбавити волі», – ідеться у відповіді Офісу Генпрокурора «Радіо Свобода».

«Після усунення Національним антикорупційним бюро України процесуальних порушень в матеріалах екстрадиційного запиту, Офіс Генерального прокурора готовий направити їх в порядку встановленому чинним національним та міжнародним законодавством до компетентних органів іноземної держави для затримання особи та її подальшої екстрадиції в Україну», – додають в Офісі Генерального прокурора.

За словами самого Олега Бахматюка, йому особисто не вручили підозру і повістку у справі про заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту.

Департамент міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції України також повідомив НАБУ про відсутність підстав для коректного та правомірного використання системи Інтерполу, Європолу та інших схожих інструментів із метою розшуку бізнесмена Олега Бахматюка, оскільки місце його проживання відомо.

НАБУ підозрює колишнього бенефіціарного власника «VAB Банку» Олега Бахматюка нібито в змові з колишнім першим заступником голови Нацбанку Олександром Писаруком для виведення у 2014 році 1,2 мільярда гривень рефінансування з цього комерційного банку.

Наприкінці листопада 2019 року Міністерство внутрішніх справ України за заявою НАБУ оголосило в розшук у цій справі Бахматюка та його сестру Наталію Василюк. Бахматюк неодноразово заявляв, що перебуває у Відні і готовий брати участь в усіх процесуальних діях.

Зауважимо, що деякі ЗМІ пов’язують не підписання в офісі Венедиктової клопотання про екстрадицію Бахматюка із затяжним політичним конфліктом, який виник між Офісом Генпрокурора та Національним антикорупційним бюро. В цей конфлікт, в тому числі, втягнуті посадовці Офісу Президента України, зокрема Олег Татаров, до якого у НАБУ теж є запитання.

comments powered by HyperComments