Україна відзначає День Збройних Сил

Неділя, 6 грудня 2020, 11:33
З нагоди свята українських військових привітав Президент України Володимир Зеленський
Україна відзначає День Збройних Сил

Сьогодні, 6 грудня Україна святкує День Збройних Сил. Це свято встановлено Постановою Верховної Ради від 19 жовтня 1993 року. Справа в тім, що 6 грудня 1991 року, через кілька днів після оголошення результатів всеукраїнського референдуму, який підтвердив незалежність України, Верховна Рада прийняла закони «Про Збройні Сили України» та «Про оборону України». Через тиждень, 13-го грудня, парламентарі проголосували за «Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України», які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Хоча Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших військових угруповань у Європі, ядерну зброю та сучасні зразки озброєння і військової техніки, протягом 20 років незалежності українська армія була майже знищена: відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців; дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи. Крім внутрішніх чинників додалися й зовнішні: увесь цей час Україні доводилося долати шалений тиск Москви, яка всіляко противилися створенню в нашій країні дієздатних Збройних сил.

Перелом в історії Збройних Сил України відбувся після Революції Гідності, коли Російська Федерація підступно окупувала спочатку Крим, а потім частину Донбасу. Попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора.

Наразі Збройні Сили України відновили і нарощують свою боєздатність. Україна впевнено заявила про намір вступити в НАТО. Світовий рейтинг Global Firepower Index-2020, визначає, що Збройні Сили України за своєю боєздатністю займають 27-те місце серед 136 країн світу.

З нагоди Дня Збройних сил України всіх українських військовиків привітав Президент України Володимир Зеленський.

«Сьогодні одне з найважливіших наших свят – День Збройних сил України. День, коли треба бути лаконічнішим, змістовнішим, конкретнішим і щирим. Тому скажу лише декілька речей. Найважливіших.

Перше. Кожен з нас може жити своїм звичним життям, реалізовувати мрії та планувати майбутнє виключно завдяки тим чоловікам і жінкам, які захищають нашу державу у Збройних силах.

Саме вони забезпечують для нас свободу. Можливість будувати свій комфорт, шукати своє щастя. Коли вповні це усвідомлюєш, вдячність за це – безмежна.

Кожному українцю сьогодні варто про це замислитись.

Друге. Зазвичай цього не роблять, але включив би до кола тих, кого вітають у цей день, також військових кореспондентів і наших волонтерів.

Бо таке щире захоплення армією й таку повагу до бійців, як у них, мало в кого ще можна зустріти. А що особливо цінне, то це емоційна підтримка ними воїнів на фронті та після повернення.

Військові кореспонденти та волонтери за роки війни стали невід'ємною частиною Збройних сил, це рідні люди та дуже значна допомога. В усіх сенсах», – написав Зеленський на своїй сторінці у соцмережі «Facebook».

Українських військових також привітав і голова українського Уряду Денис Шмигаль.

«Українські військовослужбовці –  щит та гордість нашої держави. Честь та шана всім воїнам, що стоять на захисті України та кожного з нас. Дякуємо за мужність, силу та відвагу!», – написав Шмигаль у своєму Telegram.
 

comments powered by HyperComments