Справа про державний заколот: НАБУ жадає затримати голову ОАСК

Четвер, 26 листопада 2020, 17:25
Національне антикорупційне бюро просить генпрокурора Ірину Венедіктову про дозвіл на затримання й арешт підозрюваних суддів Окружного адміністративного суду Києва.
Справа про державний заколот: НАБУ жадає затримати голову ОАСК

Про це йдеться у повідомленні пресслужби НАБУ. У відомстві пояснюють, що змушені вдатися до таких дій через відсутність інших законних шляхів для доставки підозрюваних до суду.

У НАБУ наголошують, що голова ОАСК Павло Вовк, його заступник і ще двоє суддів систематично не з’являються на допити. Крім того, вони ігнорують виклики до суду, де їм мають обрати запобіжний захід у вигляді застави.

У відомстві також нагадують, що Вовк не з’явився на засідання суду 22, 29 жовтня, 2, 5 та 23 листопада. 3 листопада його вже вдруге оголосили в розшук.

Як нагадує «Бабель», НАБУ підозрює суддів Окружного адмінсуду Вовка, Аблова, Погрібніченка, Келеберду, Огурцова, Качуру та Саніна в корупції та спробах захопити державну владу. 17 липня НАБУ представило запис розмов голови суду Павла Вовка і суддів ОАСК. Того ж дня працівники НАБУ провели обшуки в суді, після чого Вовку та його заступнику Євгену Аблову повідомили про підозру. 21 липня НАБУ оприлюднило нові записи телефонних розмов Вовка.

1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного. Сам Вовк похвалив рішення ВРП і заявив, що іноземні агенти хочуть позбавити Україну суверенітету за допомогою НАБУ.

У цій справі є ще один фігурант — голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Вищий антикорупційний суд вирішив відсторонити його від посади, а вже 22 жовтня стало відомо, що той написав заяву про відставку Голова Державної судової адміністрації Холоднюк подав у відставку. Він є фігурантом «справи ОАСК» .

comments powered by HyperComments