В Україні COVID-19 планують лікувати ремдесивіром

Понеділок, 31 серпня 2020, 14:32
У Міністерстві охорони здоров’я говорять про те, що цей препарат показує непогані результати у боротьбі із коронавірусом.
В Україні COVID-19 планують лікувати ремдесивіром

В Україні планують використовувати при лікуванні COVID-19 новий антивірусний препарат «Ремдесивір», який зараз достатньо ефективно використовують у США для лікування «ковідних» пацієнтів. Про це Міністерство охорони здоров’я повідомило через свою офіційну сторінку в соціальній мережі «Фейсбук».

«МОЗ ініціювало постанову уряду щодо централізованих закупівель лікарського засобу «Ремдесивір», адже цей препарат показує непогані результати при лікуванні  COVID-19», – йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров’я України.

Ремдесивір – новий антивірусний препарат, який належить до класу лікарських засобів, відомих як «нуклеозидні аналоги». Їх широко використовують при лікуванні раку, вірусів і різних інфекцій. Вони нагадують молекули, відомі як нуклеозиди, що природним чином зустрічаються в організмі і є важливими будівельними блоками РНК і ДНК. Деякі віруси «підманюються» до включення аналогів у їхній генетичний матеріал замість реального. Це порушує природну хімію вірусу, тим самим знищуючи його здатність до реплікації і перешкоджаючи його поширенню.

Дослідження ефективності ремдесивіру при лікуванні COVID-19 й досі тривають, але вже є обнадійливі ознаки того, що він корисний для боротьби з хворобою, і особливо це стосується пацієнтів у критичному стані. Наприклад, результати випробування, опубліковані Національним інститутом охорони здоров’я США в квітні, припустили, що препарат скоротив час перебування в лікарнях для пацієнтів із COVID-19 із 15 днів до 11 днів.

Фармацевтична компанія «Gilead» у США, яка виробляє ремдесивір, теж заявляла, що п’ять днів лікування з застосуванням цього препарату для хворих із важкими випадками COVID-19 дають такий самий ефект, як десять днів звичайного лікування. Ремдесивір також став першим препаратом, який рекомендувала дозволити використовувати в ЄС Європейська асоціація лікарських засобів для боротьби з коронавірусом.

Вартість курсу лікування COVID-19 препаратом ремдесивір оцінюється у понад 2 тисячі доларів США. Наразі майже весь запас препарату ремдесивір викуплений США, адже по цій державі коронавірусна пандемія вдарила надзвичайно сильно.

comments powered by HyperComments