В Україні майже 2 мільйони мешканців є носіями гепатитів В і С

Середа, 26 серпня 2020, 19:11
Про таке заявили у прес-службі Центру громадського здоров’я України
В Україні майже 2 мільйони  мешканців є носіями гепатитів В і С

У Центрі громадського здоров’я України заявляють, що в нашій державі майже 1,8 мільйонів людей інфіковані вірусами гепатитів В і С. Гепатитом В інфіковано понад 500 тисяч людей, а гепатитом С – біля 1,3 мільйони.

Медики вважають гепатити В і С надзвичайно небезпечними, адже біля 80% випадків цирозу та гепатоцелюлярної карциноми викликані саме цими типами вірусних гепатитів. Вчасна діагностика вірусних гепатитів є дуже важливою, оскільки завдяки розпочатому лікуванню можна попередити розвиток захворювань і серйозні ураження печінки.

Зробити тест на вірусні гепатити варто хоча б раз протягом життя. Водночас, зважаючи на те, що ризиків інфікуватися доволі багато, варто проходити тестування після ситуацій, під час яких міг відбутися контакт із інфікованою кров’ю.

Проводити тестування на вірусні гепатити В і С варто щороку людям із симптомами, ознаками, лабораторними маркерами вірусного гепатиту, серед яких: цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, підвищені показники функцій печінки нез’ясованої етіології, відхилення у функції органів шлунково-кишкового тракту, виявлені за результатами ультразвукового дослідження, а також людям, які коли-небудь проходили процедуру гемодіалізу або безпосередньо перебувають на гемодіалізі; людям, які отримували донорську кров та/або її компоненти; медичним працівникам, діяльність яких передбачає процедури із ризиком інфікування: інвазійні, та/або контакти із біологічними рідинами, що можуть містити зразки вірусу; працівникам служб надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів у разі поранення гострими інструментами чи потрапляння на слизові оболонки крові, що потенційно може містити вірус гепатиту С, людям, які протягом поточного року отримували стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції пов’язані із контактом з кров’ю більше одного разу та низці інших категорій.

Кожен, хто підписав декларацію з сімейним лікарем може безплатно пройти швидкий тест на діагностування вірусних гепатитів. Такі тести, до речі, можна придбати і в аптеках.

comments powered by HyperComments