Як на Львівщині буде відбуватися навчання у школах із 1 вересня

Вівторок, 25 серпня 2020, 13:03
Першокласники можуть знаходиться на уроках без захисних масок, а от учителі повинні будуть користуватися захисними щитками – Міністерство охорони здоров’я оновило карантинні обмеження у школах.
Як на Львівщині буде відбуватися навчання у школах із 1 вересня

Міністерство охорони здоров’я України порадившись із міжнародними партнерами із приводу правил навчання в школах в умовах коронавірусної епідемії, оновило правила, які стосуються навчання у школах. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Отож, відповідно до оновлених правил, масками та респіраторами у школі повинні будуть користуватися учні середніх та старших класів – для учнів 1 – 4 класів вони не обов’язкові. Що ж стосується вчителів, то у регіонах, які знаходяться у «помаранчевій» карантинній зоні вчителям рекомендують під час уроків надівати захисні щитки, а у «зеленій» і «жовтій» карантинних зонах педагоги можуть обмежуватися дотиманням безпечної дистанції. Окрім того, внесено таку зміну, що у випадку захворювання на COVID-19 хоча б одного учня із класу, всі його однокласники повинні йти на самоізоляцію.

Щодо дезінфекції рук, то дозатори із антисептиками мають встановлюватися тільки на вході у навчальний заклад, а от учні та вчителі повинні мити руки після кожного уроку. Зазначимо, що не зрозуміло, як саме учні і вчителі зможуть виконувати норму про миття рук, адже кількість умивальників у туалетах шкіл, як правило, є невеликою, отож норма про миття рук може стати причиною додаткового скупчення учнів та їх тісного контакту, отож розумніше було передбачити використання після уроку антисептику.

Що стосується територій, які опинилися у «червоній» карантинній зоні, то школи там узагалі 1 вересня не відчинятимуть – у цьому запевнив Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. На всій решта території України школи працюватимуть.

Поділ на карантинні зону переглядатимуть щотижня, але послаблення карантину в «червоній», «помаранчевій» та «жовтій» зонах може статися не раніше, як через 14 днів.

У «помаранчевій» карантинній зоні діє обмеження – забороняється відвідувати навчальні заклади групами більше, а ніж 20 осіб. Проте це рішення не стосується дитячих садочків, шкіл, а також закладів позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. Отож, у Львівській області, яка уся крім Самбора знаходиться у «помаранчевій» карантинній зоні в школах і дитсадках не будуть змінювати кількість дітей у класах і групах, а от у вищих навчальних закладах академічні групи переформатують так, щоб в них було не більше 20 осіб.

Наприкінці зазначимо, що за даними ВООЗ діти дошкільного і шкільного віку значно легше переносять захворювання на COVID-19, а ніж  дорослі. За даними Львівської ОДА, відсоток дітей, госпіталізованих в обласні лікарні становить біля 2% від загальної кількості «ковідних» стаціонарних пацієнтів цих лікарень. Отож, COVID-19 серед дітей небезпечний скоріше не для них, а для членів родини школярів і дошкільнят, особливо дідусів і бабусь. Тому в деяких країнах, де уже давно відновилося навчання у школах, не рекомендують школярам спілкуватися із своїми родичами літнього віку. Відповідно від викладацької діяльності відсторонені тимчасово літні педагоги.

Зазначимо також, що за словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, цей навчальний рік у школах почнеться із уроків, на яких розповідатимуть про COVID-19.

comments powered by HyperComments