Сьогодні – день народження фотографії

Неділя, 19 липня 2020, 20:32
Історики кажуть, що перше фотографічне зображення було отримане Жозефом Ньєпсом саме 19 липня 1822 року
Сьогодні – день народження фотографії

Фотографія – один із винаходів, який змінив життя людства. І хоча протягом останніх десятиліть фотографія дуже змінилася – традиційну аналогову фотографію із використанням фотоплівки та фотопаперу практично повністю витіснила цифрова, традиційна ж залишилася фактично як галузь мистецтва.

Винахідником фотографії вважається французький винахідних Жозеф Нісефор Ньепс. Він народився 7 березня 1765 року в Шалон-сюр-Сон. Майбутній винахідник навчався в коледжах Шалона, Труа і Анже. Його готували до церковної кар’єри, проте у 1792 році він вступив у революційну армію і став офіцером, воював на Сардинії та у Італії. Щоправда, слабке здоров’я змусило Жозефа покинути військову кар’єру. Протягом 6 років Жозеф Нісефор Ньепс перебуває на державній службі у Ніцці. Тут він одружився із Агнессою Рамеру.
Жозеф Нісіфор НьєпсНа початку 1800-х років Жозеф повернувся у рідне місто де разом із братом Клодом зайнявся винахідництвом. Одним із перших його винаходів був піреолофор-мотор зовнішнього згоряння, який рухав човен по Сені. Із 1816 року Жозеф Ньєпс почав працювати над проблемою фіксації зображень. Поштовхом для цього стало те, що Ньепс виявив, що сіль срібла під дією сонячного світла чорніє. В результаті дослідів Ньєпс зміг отримати негатив фотографічного зображення за допомогою камери-обскури. Однак при вивільнені із фотокамери знімок дуже швидко почорнів під дією сонячного світла.  

Для отримання фотографічного зображення Жозеф і Клод Ньєпси використовували мідні і вапнякові пластинки, покриті асфальтом. Саме 19 липня 1822 року їм вдалося отримати перше зафіксоване зображення. На першому в історії людства фотознімку був зображений накритий стіл.

У 1826 році Жозефу Ньєпсу вдалося отримати пейзажне зображення, яке збереглося донині. Геліографія стала основним зайняттям Жозефа Ньєпса.

У 1829 році 64-річний винахідник захворів. Жозеф та його брат Клод витратили на винахідницьку діяльність практично усі кошти, які отримали в спадок від батьків, проте жоден із їхніх винаходів не зробив їх багатими.

Помер «батько» фотографії Жозеф Нісіфор Ньепс 5 липня 1833 року в місті Сент-Лу-де-Варенн від інсульту.

Розвинув ідеї Жозефа Ньєпса інший французький винахідник – Луї Дагер. Він познайомився із Ньєпсом в кінці 1820-х років. Луї Дагер удосконалив винахід Ньєпса, зокрема винайшов спосіб фіксації зображення за допомогою парів ртуті та інших хімічних речовин. За результатами дослідів Дагера видатний французький фізик Франсуа Араго 7 березня 1839 року зробив доповідь про винахід дагеротипії (так називали фотографії, отримані за методом Луї Дагера) на спільному засіданні Французької академії наук і Академії мистецтв.

Заголовна світлина – пейзажне зображення, отримане Ньєпсом у 1826 році.

comments powered by HyperComments