В супермаркетах України банани зараз дешевші, а ніж яблука чи кавуни

Неділя, 5 липня 2020, 15:05
Про це за результатами аналізу цін на овочі та фрукти в торгівельних мережах України повідомила команда аналітичної платформи «EastFruit»
В супермаркетах України банани зараз дешевші, а ніж яблука чи кавуни

Як не дивно, вартість бананів, які імпортуються в Україну, нині є нижчою за ті овочі та фрукти, які вирощуються в Україні, зокрема яблука і кавуни зараз у супермаркетах дорожчі за банани. По це пише «ZAXID.NET» із посиланням на команду аналітичної платформи «EastFruit».

«Середня роздрібна ціна на банан у Києві станом на 30 червня – 1 липня 2020 року становила 27,2 гривень за кілограм. Таким чином, банан був найдоступнішим за ціною серед фруктів та ягід – навіть трохи дешевшим за кавун і значно дешевшеим за яблуко. Ми спостерігаємо таку ситуацію вперше за останні роки, і головною причиною є холодна весна, яка призвела до втрат урожаю ягід і фруктів, а також зниження врожаю яблука в Україні та Європі в цілому в минулому році», – розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«Для порівняння – в 2019 році середня роздрібна ціна на банан в той самий час року в Києві становила 27,5 грн/кг, в той час як яблуко в середньому продавалося по 19,4 грн/кг, а кавун – з 17,5 грн/кг. Таким чином, за рік середня роздрібна ціна на банан знизилася на 30 коп/кг або на 1%, в той час як середня ціна на яблуко зросла на 30,4 грн, або у 2,6 рази, а ціна на кавун – на 9,7 грн/кг або на 55%», – додав експерт.

Загалом липневі ціни на усі фрукти і ягоди в Україні значно вищі за минулорічні. Зокрема персики на початку липня 2020 року вартували на 37% дорожче, а ніж на початку липня 2020 року, малина подорожчала на 87%, лохина – на 16%. В той же час, полуниці на початку липня 2020 року коштували на 37% дешевше, а ніж у перших числах липня 2019 року, хоча увесь сезон вони були дорожчими за минулорічний рівень цін.

Загалом на початку червня цього року ціни на фрукти і ягоди в Україні сягнули історичного максимуму.

comments powered by HyperComments