У Львові вперше провели трансплантацію серця

Субота, 4 липня 2020, 15:15
Пересадку органу від нерідного донора провели у Львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги
У Львові вперше провели трансплантацію серця

У Львівській міській клінічній лікарні вперше провели трансплантацію серця. Про це із посиланням на головного лікаря ЛКМКЛШД повідомила прес-служба Львівської міської ради. Також в цій лікарні провели трансплантацію нирок – таку операцію тут виконують не вперше.

Нирки і серце в лікарні швидкої допомоги пересадили від 58-річного львів’янина, який отримав травми несумісні із життям при падінні із висоти. Після того, яка фахівці лікарні швидкої допомоги констатували у чоловіка смерть мозку, його рідні дали згоду на забір органів, аби дати можливість врятувати життя іншим пацієнтам.

Серце було трансплантоване 57-річному мешканцю Коростеня, який п’ять років тому переніс інфаркт, в результаті чого його серце втратило функцію перекачування крові. Іншого виходу збереження життя пацієнта, окрім трансплантації серця, не було. Трансплантацію серця у лікарні швидкої допомоги Львова провели місцеві лікарі разом із командою Інституту серця на чолі з Борисом Тодуровим, який вкотре за лічені години домчав до лікарні.

Нирки трансплантували теж двом чоловіка – один із них є мешканцем Києва, другий – із Тернопільщини. Операції виконані після опівночі і тривали до восьмої години ранку. Щодо пацієнтів, яким трансплантували нирки, то перший пацієнт отримав донорський орган дуже швидко – він лише тричі переніс процедуру гемодіалізу (очищення крові на апараті «штучна нирка» – ред.), другий – чекав на операцію кілька років.

 «Я безмежно вдячний усім, завдяки кому відбулися ці історичні для Львова операції: співробітникам клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, які на ногах уже третю добу, команді Інституту серця, яка готова кидати всі справи і їхати за сотні кілометрів, аби врятувати людині життя, іншим нашим колегам і однодумцям. Та особлива подяка — рідним загиблого чоловіка. Ваше непросте рішення стало порятунком для одразу трьох людей і, повірте, кожен із них перед операцією дякував вам і дякуватиме усе життя.

Не секрет, що ми довго готувалися до цього дня, і тому зараз дуже щасливі. Операції з пересадження в Україні – це шанс на життя для сотень і тисяч людей. І ми хочемо дати цей шанс. Ми хочемо, аби українці більше не їхали за кордон, а оперувалися у себе вдома, щоб кожен, хто потребує органу, його отримав. І ми будемо докладати максимум зусиль, аби наблизити цей час. Дякую усім, хто підтримує і вірить в нас», – зазначив головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук.

Зауважимо, що уже протягом багатьох років трансплантацію нирок проводять фахівці Львівської обласної клінічної лікарні. Щоправда тут проводяться операції по пересадці нирок від живого родинного донора. При таких операціях, кажуть лікарі, існує набагато менший ризик відторгнення донорського органу, а ніж у випадках пересадки нирки від трупного донора. На базі Львівської обласної клінічної лікарні працює центр гемодіалізу. Такі центри також працюють в низці районних лікарень Львівщини – в Дрогобичі, Червонограді, Стрию та ін.

comments powered by HyperComments