В Україні запровадили і зразу скасували кримінальну відповідальність за керування автомобілем напідпитку

П'ятниця, 3 липня 2020, 18:26
Кримінальну відповідальність за водіння транспорту в нетверезому стані скасували через день після її впровадження
В Україні запровадили і зразу скасували кримінальну відповідальність за керування автомобілем напідпитку

Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон, який скасовує кримінальну відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані. Закон, який прирівнював водіння авто напідпитку до кримінальних злочинів набув чинності напередодні. Про це йдеться на сторінці закону на сайті Верховної Ради України.

Законопроект про впровадження кримінальної відповідальності за управління транспортними засобами у нетверезому стані був ухвалений іще восени 2018 року. Планувалося, що він набере чинності 1 січня 2020 року. Проте Верховна Рада України прийняла рішення про відтермінування впровадження «криміналу» за нетверезе водіння на пів року, отож ця норма повинна була діяти із 1 липня цього року.

Закон про впровадження кримінальної відповідальності за нетверезе водіння набув чинності 1 липня 2020 року, але де-факто працювати він не буде. Справа в тому що Президент підписав інший закон, який прийнятий на заміну попередньому. В ньому кримінальна відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані уже не передбачена.

Зауважимо, що як пише «Гал-інфо», в Міністерстві внутрішніх справ України позитивно оцінювали закон про впровадження кримінальної відповідальності за керування авто в нетверезому стані. Зокрема заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявляв, що 60% всіх правопорушень тепер будуть проходити по кримінальній процедурі, а слідство триватиме кілька місяців. На думку Геращенко це було б ефективніше.

Що до тих водіїв, яких затримали у нетверезому стані протягом 1 і 2 липня, коли діяв закон про  кримінальну відповідальність за такий проступок, то оскільки законодавство України немає зворотної дії, окрім випадків, коли воно пом'якшує або скасовує відповідальність особи, то вони будуть відповідати за порушення за Кодексом України про адміністративні правопорушення.

comments powered by HyperComments