Держприкордонслужба отримала закон щодо ОРД, на який чекала 16 років — Експерти

Неділя, 1 грудня 2019, 11:53
28 листопада набув чинності законопроект №2161 "Про внесення змін до закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України"
Держприкордонслужба отримала закон щодо ОРД, на який чекала 16 років — Експерти

Напередодні підписаний Президентом законопроект був опублікований у "Голосі України". Документом зокрема вдосконалюється діяльність Держприкордонслужби в частині здійснення оперативно-розшукової діяльності (ОРД), повідомляє РБК-Україна.   

Зі слів доктора юридичних наук, полковника Адміністрації ДПСУ Анатолія Притули, в процесі здійснення оперативно-розшукової діяльності правозастосовні органи стикалися з правовими колізіями. Тому виникла потреба в усуненні розбіжностей в окремих приписах законів України, які регламентують ОРД оперативних підрозділів ДПСУ.

«Справа в тому, що дві третини наявних органів Держприкордонслужби до внесення останніх змін у законодавство були не уповноважені на здійснення ОРД, а інша третина, на жаль, там не була вказана», — каже А.Притула.

Законопроєкт № 2161 треба було б розглядати ще 16 років тому, вважає ветеран Держприкордонслужби України, генерал-майор Вадим Слюсарєв. За його словами, весь цей час оперативно-розшукові підрозділи діяли лише у складі Адміністрації Державної прикордонної служби України та її регіональних управлінь. В той час, як органи охорону державного кордону ДПСУ, тобто 22 прикордонні загони — вся ділянка кордону України — не були уповноважені здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

«Злочинність на кордоні створює загрози національній безпеці України, — наголошує В. Слюсарєв  — Наразі була нагальна потреба в організації ефективної протидії цим викликам шляхом внесення змін до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність».

Одним з авторів законопроекту №2161 є заступник голови депутатської фракції ПП «Слуга народу» Павло Сушко — підполковник запасу, який також займав керівні посади в ДПСУ, зокрема в Харківському прикордонному загоні.

«Що таке ОРД для органу охорону державного кордону? Це пошук і фіксація злочинів, — пояснює П.Сушко. — Виправивши цю прогалину в законодавстві, законопроект №2161 відкрив можливість для підрозділів органів ДПСУ згідно із статтею 41 КПК України здійснювати слідчі та негласні (слідчі) розшукові дії за письмовим дорученням слідчого та прокурора відповідно до ст. 5 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність».

Позитивно оцінює прийняття змін до законодавства ще один з авторів закону, народний депутат Олександр Бакумов. «В експертному товаристві вже неодноразово порушувалося питання допустимості доказів, отриманих оперативно-розшуковими підрозділами ДПСУ, — каже він. — Основна їх частина збирається шляхом проведення комплексу взаємопов’язаних між собою слідчих (розшукових) дій оперативними підрозділами органів ДПСУ. Суб’єктами проведення цих дій мають виступати виключно офіційні суб’єкти кримінального провадження – уповноважені законом державні органи та посадові особи».

Між тим, визначена Держприкордонслужбою для таких дій структура не збігалася зі структурою, що була визначена статтею 5 Закону України «Про ОРД», пояснює Анатолій Притула.

Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод особи в кримінальному процесі й ухвалення законного та справедливого рішення в справі. Згідно з положеннями статті 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Тобто, якщо виявлено будь-яке, найнезначніше порушення закону при збиранні та фіксації доказів, то їхнє анулювання з усіма наслідками, що звідси випливають, неминуче.

Для мінімізації проблем з допустимістю доказів, які можуть відігравати провідну роль у вирішенні питання про вину чи невинність особи, законопроектом № 2161 було запропоновано приведення положень статті 5 Закону України «Про ОРД» до вимог статті 41 КПК, статті 6 Закону України «Про ДПСУ» в частині уточнення та розширення переліку органів ДПСУ на уповноваження здійснення ОРД та приведення назви Адміністрації ДПСУ до вимог Закону України «Про ДПСУ».

Законопроект №2161 набув чинності з дня, наступного за днем ​​опублікування, тобто з 28 листопада 2019 року.

 


Фото: ДПСУ
 

 

 

comments powered by HyperComments