Фонд Жадана та ГО «Українські рубежі» повезуть Україною дітей з прифронтової зони

Понеділок, 18 червня 2018, 13:50
Здійснити мрію випускників гімназії з містечка Золоте Луганської області і познайомити юнаків та дівчат з Україною взялися Благодійний фонд Сергія Жадана і ГО «Українські рубежі», розпочавши проект «Мандрівники зі Сходу». Зараз організації шукають партнерські інституції в містах та закликають допомогти проекту на спільнокошті. У подорож діти вирушать у серпні 2018 року.
Фонд Жадана та ГО «Українські рубежі» повезуть Україною дітей з прифронтової зони

Коли волонтери проекту «Олені Святого Миколая» (Відокремлений підрозділ у Харкові ГО «Всеукраїнське об`єднання «Українські рубежі») минулої зими здійснювали мрії дітей із прифронтової зони, випускники з Золотого просили не подарунків, а можливості побачити Україну.

«Ми здійснимо мрію дітей, які бачать війну на власні очі.  Дамо їм можливість пізнати й відчути свою країну, – говорить співзасновниця Благодійного Фонду Сергія Жадана Ірина Куніцина. – Золоте – Харків – Львів – Чернівці – Одеса – Запоріжжя – Золоте: таким буде маршрут подорожі для чотирнадцяти випускників. У дітей із Золотого немає на таку поїздку ані грошей, ані вміння її організувати. Немає знайомих і друзів у інших містах.

Тому нам дуже важлива підтримка людей і інституцій, щоб не просто провести для дітей екскурсії та походи в музеї й театри, а заохотити до пізнання нового, культурних відмінностей, познайомити з різними знаковими людьми, провести цікаві й складні розмови. Так, наприклад, у Чернівцях нас уже готові зустрічати в Університеті і Літературному целанівському центрі, в Харкові – в  Plarium'і, це міжнародна компанія-розробник мобільних і браузерних ігор, в Одесі – в Одеському художньому музеї».

Співорганізатори акції «Мандрівники зі Сходу», волонтери проекту «Олені Святого Миколая», які  вже два роки втілюють дитячі мрії, говорять, що деякі мрії, на жаль, виконати не так просто. Адже багато дітей просять не ролики чи книжки, а щоб повернувся тато, чи щоб на Донбасі і Луганщині знову був мир. «Повернути дитині батька ми не можемо , – говорить волонтерка Женя Левінштейн, – але знаємо, що мир починається із порозуміння, тож цю мрію можна наблизити».

«Спілкуючись із людьми в різних куточках країни, постійно переконуємось, що однією з головних проблем нашого суспільства є його закритість, ізольованість, – говорить Сергій Жадан. – Ми погано знаємо одне одного, погано знаємо свою країну, слабко її відчуваємо. Звідси наші страхи, стереотипи, наша цілковита дезорієнтованість. Як подолати ці страхи? Очевидно, відкриваючи для себе країну, в якій живеш, знайомлячись із співгромадянами, приїжджаючи до інших міст, регіонів».

За даними різних соціологічних досліджень, від 80 до 90% мешканців Донецької й Луганської областей ніколи не були за межами власного регіону. Країна не знає себе сама, і діти це відчувають – говорять ініціатори проекту.

Всю мандрівку буде зафіксовано на відео. Враження дітей, їхні спостереження і роздуми стануть основою документального фільму про індивідуальний та безпосередній досвід пізнання власної батьківщини.

Проект «Мандрівники зі Сходу» допоможе дітям познайомитися з Україною, відчути її масштаб і драйв – аби діти розуміли, за що боротися, і свідомо могли обрати власне майбутнє: де жити, чим займатися, де навчатися. Відчути, частинкою якої країни вони є.  

Приєднатися до «Мандрівників зі Сходу» може кожен та кожна, фондувавши проект на Спільнокошті або запропонувавши свою допомогу під час мандрівки. 

comments powered by HyperComments