У Львові відкрився перший фотомузей

Вівторок, 12 липня 2022, 14:16
12 липня львів’яни та гості міста побували на відкритті першої експозиції Львівського Фотомузею.
У Львові відкрився перший фотомузей

Відвідувачі знайомі з творцями музею – Романом Метельським, Ігорем Ткачиком, Софією Легін та Ігорем Гармашем – завдяки їхній роботі над онлайновим проєктом «Фотографії Старого Львова», участи в Українському Фотографічному Товаристві, через їхню дотичність до створення музею та захоплення фотомистецтвом. Кожен охочий міг принести в музей історичні речі, пов’язані з фотографією, повідомляє ГалІнфо.

Львівський фотомузей знаходиться в приміщенні Науково-технічної бібліотеки НУ "Львівська політехніка" за адресою Професорська, 1. У колекції представлена бібліотека тематичної літератури, з якою може працювати кожен охочий, краєзнавча література, давні й сучасні видання, випуски часопису “Світло і тінь”; фототехніка, починаючи з 1800-х років, фотоапарати-гармошки, перший Polaroid у світі, фотомильниці, “Зеніт”, “ФЕД” тощо.

“На цей час на виставці представлено близько 10% експонатів, хоча в сховищах кількість предметів сягає десяти тисяч. Також ми співпрацюємо з бібліотекою: двічі на тиждень там проводимо культурні події. Крім того, плануємо відкривати виставки й робити разом спільні проєкти”, – розповів в коментарі Гал-інфо ініціатор створення фотомузею Роман Метельський.

Як зазначив Роман, на відкриття музею зібрались люди з Рівного, Харкова, інших регіонів країни, а також Польщі. Рівненський фотограф Олександр Харват торік також відкрив Музей фотографії у рідному місті, тому радіє з успіхів своїх колег.

“Я радий і тішусь, що фотографія живе. Завдяки фотографії ми пізнаємо світ. Варто пам’ятати, що фотографія не вмирає і ніколи вже не помре. Вона важко народжувалась, довго. Але є такі люди як Роман Метельський, і вони не дають фотографії шансу зникнути: збирають експонати, виставляють книги, шукають історії, світлини та не просто показують їх, а популяризують спільноті та світу”, – поділився Олександр Харват.

comments powered by HyperComments