У Львові відкрили Музей науки та інновацій

Середа, 6 квітня 2022, 08:16
Цей музей, який розташувався на вул. Січових Стрільців 7, має стати простором для знайомства дітей із наукою
У Львові відкрили Музей науки та інновацій

У Львові відкрили Музей науки та інновацій, який розташувався на вул. Січових Стрільців 7. В цьому музеї представлено 36 інтерактивних експонатів з музею Малої академії наук у Києві, Музею цікавої науки в Одесі та колекції власних експонатів «Tech Startup School». Відкрити Музей вдалося завдяки зусиллям «Tech Startup School» Львівської Політехніки та Малої академії наук. Його головна ідея – «Заборонено не торкати». Тобто, відвідувачів закликають вивчати експонати, випробовувати, досліджувати, а не просто споглядати. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Як розповів директор «Tech Startup School»  Назар Подольчак, процес дослідження може почати навіть дитина віком трьох років.

«Вона може зібрати із різнокольорових шестерень механізм, який крутитиметься. Дитинка захоплено спостерігатиме за процесом, де відбувається щось невідоме і незнайоме… А коли хтось з дорослих буде займатись з нею, то й інші діти залучаються до процесу — це і є та «наукова хімія», цікава й корисна», - зазначив Назар Подольчак.

У Музеї можна почути про легендарний «Міст Леонардо да Вінчі» — величезну дерев’яну конструкцію, яка збирається без жодного гвіздка і розвалюється, якщо забрати будь-який елемент конструкції. Або експонат «Зоотроп» — річ, яка розкриє відвідувачам секрет створення діснеївських мультфільмів. Також в музеї можна випробувати власні фізичні можливості, спробувавши на собі механізм дії експонату «Баланс борд» — борд, на якому потрібно буде пройти лабіринт і відчути, як працює баланс, а ще, виявляється, людина має органи, що відповідають за цю функцію. Ну і ще багато цікавого і невідомого чекає тут на відвідувачів.

Заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко привітав організаторів та наголосив на важливості сучасних інновацій.

«Мусимо бути сильні і мусимо показати свою стійкість, свою особливість. Знову. Мусимо бути єдині. Ми точно знаємо, хто ми, з діда-прадіда. Знаємо, що це наша земля. Знаємо, скільки науковців, скільки інновацій, скільки мудрих, сильних, прогресивних людей було, є, будуть в Україні. Дякуючи таким людям, які є тут, створюються ті речі, які притягують дітей. Сьогодні діти є дуже обізнані, їх здивувати справді дуже складно. Тож їх варто скеровувати в інновацію, зацікавити розробками, - тим, що дасть бачити завтра і післязавтра», - зазначив Іван Собко.

Як уточнили організатори, до кінця воєнних дій відвідування музею безкоштовне і це чудова можливість відволікти дітей та залучити їх до вивчення науки у нестандартний та цікавий спосіб.

Окрім того, як додав директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска, у спільній роботі разом з Львівською Політехнікою та депутатами Львівської облради – членами депутатської комісії з питань освіти, науки та інновацій департаменту вдалося реалізувати важливий задум – погоджено два проєкти розпоряджень начальника Львівської ОВА про створення двох технічних ліцеїв.

«У непростий для нашої країни час це той оптимізм і та робота, які справді формують наше майбутнє. В такий спосіб ми зможемо шукати тих дітей, яких справді зацікавить наука і які потім творитимуть наше майбутнє. Запрошую всіх, хто має дітей, внуків, приходити сюди!», - сказав Олег Паска.

Загалом у світі функціонує понад 3000 таких музеїв, де відвідувачі взаємодіють з експонатами, а знання здобуваються через досвід.

 

comments powered by HyperComments