У Львові на площі Ринок урочисто заспівали «Ще не вмерла Україна» і розгорнули великий національний прапор

Фото - Роман Балук, прес-служба ЛМР  |  Середа, 10 березня 2021, 15:06
Державний Гімн України виконували депутати Львівської міськради, працівники мерії разом із хоровою капелою «Дударик» та хором «Гомін» та представниками обласної влади.
У Львові на площі Ринок урочисто заспівали «Ще не вмерла Україна» і розгорнули великий національний прапор

Сьогодні, 10 березня 2021 року опівдні у Львові на площі Ринок перед Ратушею розгорнули великий національний прапор України, а після цього заспівали Державний Гімн України «Ще не вмерла Україна». Цей захід був приурочений до 156-ої річниці першого публічного виконання національного українського гімну. Про це повідомила прес-служба Львівської міськради.

Почесну функцію розгорнути величезний національний синьо-жовтий стяг розміром 12 на 17 метрів цього року було надано медичним працівникам. Державний Гімн України виконував депутатський хор Львівської міськради, працівники міськради, представники влади Львівської області, хорова капела «Дударик» та хор «Гомін», капелан мерії Павло Дроздяк та всі охочі, які долучилися до урочистостей.

«Два українці з різних частин нашої держави об'єдналися і створили гімн. І де би ти не був, в якій частині світу, якщо ти співаєш «Ще не вмерла Україна», ти – українець, бо це наш код. Так само, як наш прапор, який сьогодні мають честь тримати наші медики, які сьогодні на передовій, ми разом виконаємо гімн нашої держави. І хоча цю велику честь сьогодні маємо ми всі разом, але лідерами процесу є «Дударик», хор «Гомін» і новоутворений хор депутатів Львівської міської ради. Тому ми з головою обласної адміністрації, з першим заступником і капеланом міської ради підходимо разом і виконуємо Державний Гімн України», – зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Зазначимо, що вірш «Ще не вмерла Україна» був написаний восени 1862 року етнографом, фольклористом та поетом Павлом Чубинським, який мешкав на Наддніпрянській Україні, яка була під владою Російської імперії. Цей вірш поклав на музику отець Михайло Вербицький, який жив на Галичині, яка перебувала під владою Австро-Угорської імперії. Перше публічне виконання пісні «Ще не вмерла Україна» відбулося 10 березня 1865 року в місті Перемишлі під час першого в Галичині Шевченківського концерту.

Статус Державного Гімну незалежної України вірш Чубинського, покладений на музику Вербицького, отримав 15 січня 1992 року.
 

comments powered by HyperComments