У Львові в квітні цього року мають виготовити прототип нової моделі електробуса

П'ятниця, 29 січня 2021, 18:45
Проектуванням та виготовленням дослідного зразка електробуса займаються на ПрАТ «Концерн «Електрон»
У Львові в квітні цього року мають виготовити прототип нової моделі електробуса

У Львові йде процес проектування і виготовлення дослідного зразка нової моделі електробуса. Замовником нового електротранспорту виступає концерн приватних перевізників «Екопастранс». Проектуванням і виготовленням новорго електробуса займаються на ПрАТ «Концерн «Електрон». Про це повідомив журналістам інтернет-видання «Твоє місто» керівник «Екопастрансу» Ігор Самардак. За словами Ігоря Самардака, «Концерн «Електрон» на замовлення приватних перевізників має виготовити 200 електробусів нової моделі.

«Зараз відбувається проєктування електробуса, ми його оплачуємо окремо, залучаємо також кредитні кошти. Все йде за планами. На квітень надіємось побачити експертний взірець, а приступити до його сертифікації у липні. Тому на жовтень-листопад піде виготовлення партії», –  каже Ігор Самардак.

Із слів Самардака випливає, що новий електробус буде дещо коротшим за той, який нині курсує містом – його довжина буде складати 10 метрів замість 12.

«Він має їхати 250 км на одному заряді», – запевняє Ігор Самардак.

Керівник перевізника зазначає, що на вартість нового електробуса суттєво впливатиме система кондиціонування.

«Якщо система кондиціонування буде неповною, або з рідинним опаленням, то ціна буде приблизно 200 тисяч євро за електробус. Якщо буде електрична повна система – то ціна 280, 290 тисяч євро. Кондиціонер, звісно, стільки не коштує, це вартість батареї, яка необхідна, щоб він цілий день працював», – каже Самардак і додає, що кондиціонер електробуса має працювати як на охолодження, так і на обігрів. Зараз виробник і замовник визначаються із тим, яка саме буде система кондиціонування.

Зазначимо, що меморандум про закупівлю 250 електробусів для Львова був підписаний 10 вересня минулого року. Відповідно до цього документу 50 електробусів планував купити «Львівелектротранс», а і ще 200 машин – приватні перевізники. Як повідомляла «Справжня Варта» у жовтні минулого року ЛКП «Львівелектротранс» оголосило тендер на закупівлю 50 нових електробусів із очікуваною вартістю 330 мільйонів гривень. Проте 14 січня 2021 року закупівля була скасована через те, що заявки на участь у тендері подало менше двох компаній. Зазначимо, що у проекті бюджету розвитку Львівської МТГ на 2021 рік фінансування для ЛКП «Львівелектротранс» для закупівлі електробусів не передбачене.

Додамо, що єдиний львівський електробус «Електрон» Е191 виготовлений у 2015 році і експлуатується із пасажирами із 2016 року. Його придбав Департамент житлового господарства та інфраструктури на тендері. Вартість електробуса склала біля 300 тисяч євро. Цей електробус переважно експлуатується на тролейбусних маршрутах.

На фото - електробус "Електрон", фото Андрій Янковський.

comments powered by HyperComments