У Львові намагалися підкопатися до старого комуняки: поліція зустріла Новий рік на могилі (ФОТО)

П'ятниця, 1 січня 2021, 20:24
У Львові невідомі зробили підкоп могили радянського агента НКВС Миколи Кузнєцова на Пагорбі слави.
У Львові намагалися підкопатися до старого комуняки: поліція зустріла Новий рік на могилі (ФОТО)

Це виявив увечері 31 грудня пересічний перехожий, котрий і повідомив поліцію. Пінкертонам з місцевої поліції довелося працювати на місці події мало не всю новорічну ніч. 

Підкоп виявили у клумбі позаду пам'ятника на могилі відомого в радянській історіографії диверсанта Кузнєцова. Яма зверху була прикрита дошкою.

Мета підкопу наразі незрозуміла, але, ймовірно, йде мова про спробу викрасти останки або ж про підготовку до підриву могили.

У клумбі на глибині близько 20-30 см виявили перекритий дошкою отвір у практично підземний хід, який вів до залишків Кузнєцова. Судячи по залишених інструментах та з попереднього огляду місця події, зловмисникам не вдалося втілити свого задуму і вони були змушені замаскувати лаз, щоб повернутися і закінчити задумане вже в новому році.

Експерти висловлюють думку, що це - не звичайна провокація, які полюбляють створювати російські посіпаки, плюндруючи могили радянських вояків, аби в подальшому звинуватити українських націоналістів. Це - цілеспрямована операція проросійських сил, направлена на викрадення та вивезення в РФ останків Миколи Кузнєцова після того, як у минулому році Україна відмовилася їх віддавати на вимогу росіян.

Наразі підкоп засипаний, слідів втручання майже не помітно.

Нагадаємо, Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків спецагента НКВС провели в 1959 році. У 1960 році їх перепоховали на Пагорбі слави у Львові.

Родичі Кузнєцова з Росії хочуть перепоховати агента НКВС у Єкатеринбургу. Але 7 лютого 2020 року виконавчий комітет Львівської міської ради не погодив передачу останків агента НКВС Миколи Кузнєцова його родичам у Росію. Могилу Кузнєцова неодноразово розмальовували, а в березні 2019 року невідомі викрали з неї бронзовий барельєф.

comments powered by HyperComments