Медики Львівщини прогнозують нове зростання захворюваності на COVID-19

П'ятниця, 18 грудня 2020, 12:03
Хоча зараз темпи поширення коронавірусу дещо зменшилися, через порушення карантинних обмежень можливе швидке зностання кількості нових випадків COVID-19
Медики Львівщини прогнозують нове зростання захворюваності на COVID-19

За словами пульмонолога  Надії Рудницької, медики Львівщини очікують невдовзі збільшення рівня захворюваності на коронавірусну хворобу.

«Медична система працює нонстоп, борячись щоденно за життя людей. І дивно бачити, що наші люди досі сприймають цю хворобу легковажно. Якщо ми мали останнім часом невеличке зниження рівня інфікованих, то тепер ми на порозі збільшення кількості хворих, бо люди абсолютно не дотримуються карантину. Бачимо велику кількість людей у транспорті, в розважальних центрах, на святкуваннях корпоративів. Це призведе до зростання кількості інфікованих. На Новий рік та Різдво медики матимуть більше роботи», – такий прогноз дала лікарка-пульмонолог, експерт обласного Департаменту охорони здоров’я з пульмонології Надія Рудницька під час сьогоднішнього брифінгу у Львівській ОДА.

За словами лікарки, «ковідні» пацієнти, які зараз лікуються в стаціонарах, – набагато важчі, ніж ті, що лікувались навесні. Окрім того, під загрозою тепер не лише літні люди, а й молодь.

«Вірус зараз відрізняється тим, що вражає абсолютно здорових молодих людей. Необов’язково мати якусь патологію, аби мати серйозні ускладнення від COVID. Імунологи уже говорять про те, що вірус має різні штами: більш агресивні та менш агресивні. Зміни у геномному складі вірусу призводить до того, що він стає непередбачуваним», – розповіла Надія Рудницька і додала, що вірус залишається активним, агресивним, непередбачуваним та спричиняє тяжке захворювання легеневої системи. До того як спричинити захворювання, він йде із дихальних шляхів.

«Уламки вірусу, які є в організмі, провокують неправильну лавиноподібну нескоординовану реакцію імунної системи організму, внаслідок чого розвивається гострий респіраторний дистрес-синдром, який потребує госпіталізації та великих матерільних витрат для його усунення», – підкреслює лікарка-пульмонологиня.

За словами Надії Рудницької, вакцини, які розроблені всесвітньовідомими компаніями і уже застосовуються у  розвинених країнах допоможуть стримати пандемію, хоча іще не є досконалими.

«Так, вакцина ще не є досконало вивчена, адже часу пройшло не так багато. Клінічні дослідження потребують тривалих клінічних досліджень. Точно відомо, що імунітет формуватиметься на короткий період. Не зважаючи на те, що перехворіла уже велика кількість людей, вірус не слабшає. Він набирає активності і знаходить нові варіанти пристосовуватись», – розповіла Надія Рудницька.

comments powered by HyperComments