Віллі Стецкевичів на Голоску у Львові повернули статус пам’ятки архітектури місцевого значення

Четвер, 17 грудня 2020, 12:08
Відповідне рішення учора одноголосно підтримала консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА
Віллі Стецкевичів на Голоску у Львові повернули статус пам’ятки архітектури місцевого значення

Вілла Стецкевичів на вулиці Замарстинівській, 213 у Львові знову отримає статус пам’ятки архітектури місцевого  значення – учора консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА одноголосно проголосувала за таке рішення. Також члени ради вирішили скерувати до Міністерства культури та інформаційної політики відповідні документи про своє рішення і внести будинок у Державний реєстр нерухомих пам’яток України. Про це повідомили у прес-службі Львівської обласної державної адміністрації.

Усі ці рішення члени ради прийняли попри різкий спротив представників власника, котрий 2018-го вже отримав від Львівської міської ради дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення ділянки (0,2530 га) на вулиці Замарстинівській, 213 для будівництва багатоквартирного житла.

«Я був ініціатором того, щоб ще раз переглянути питання будинку номер 213 по вулиці Замарстинівській. Торік через суд його власники довели, що в документації пам’ятки архітектури місцевого значення – житлового будинку 30-х років XX ст. (кам’яниці Стецкевичів) (охорон.№ 2439) є помилка. У 1993 році будинок описали як Народний дім, а він ним не є. Такий різкий спротив проти статусу пам’ятки може означати тільки те, що своїх намірів з 2018 року ніхто не змінив», – каже Голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк.

Як зазначила директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько, віднині кам’яниця Стецкевичів перебуває під захистом закону «Про охорону культурної спадщини». Далі власник має звернутися до департаменту для підписання охоронного договору, який визначатиме, що саме має бути збережено. Відтак багатоквартирної забудови на цьому місці вже не буде.

Ініціатором розгляду питання кам’яниці Стецкевичів на консультативній раді була Львівська організація Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, а замовниками розробки документації – представники Українського національного комітету КОМОСу у Львові. Розробили заново облікову документацію на пам’ятку архітектор-реставратор, доцент кафедри «Архітектури та реставрації» НУ «Львівська політехніка» Юрій Дубик та науковий співробітник інституту «Укрзахідпроектреставрація» канд. арх. Оксана Бойко.

«Після опрацювання всіх матеріалів, ми зробили висновок, що будинок по Замарстинівській, 213 відповідає критеріям необхідним для збереження статусу пам’ятки архітектури місцевого значення. Він зберіг свій первісний вигляд - вільне розпланування на ділянці (без прибудов та надбудов), домінуючу роль у ландшафтному та містобудівному середовищі, планування в межах капітальних стін, архітектурний вистрій фасадів.

Об’єкт мав значний вплив на формування архітектурного образу забудови північно-східного схилу голосківського пагорба і вирізняється оригінальним планувально-просторовим вирішенням. А крім того, він є важливим для історії міста, адже пов’язаний з життям визначного мешканця тодішнього с. Велике Голоско – Михайла Стецкевича, українця, засновника та першого Голови товариства «Сокіл» у Великому Голоску, члена «Просвіти» та інших українських товариств у Львові, жертводавця на монастирські та церковні потреби, фінансового провідника дитячої захоронки у Великому Голоску», – розповів Юрій Дубик.

comments powered by HyperComments