Серед інфікованих вірусами гепатиту українців про це знають тільки 10%

Понеділок, 30 листопада 2020, 15:34
Про ситуацію із захворюваністю на вірусні гепатити розповів завідувач 7-го відділення Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Володимир Кальчук
Серед інфікованих вірусами гепатиту українців про це знають тільки 10%

На Львівщині протягом 9 місяців поточного року виявлено 54 випадки гострого гепатиту В, 29 випадків гострого гепатиту С, 50 випадків хронічного гепатиту В та 313 випадків хронічного гепатиту С. Такі дані подає Центр громадського здоров’я України.

За словами завідувача 7-го відділення інфекційної лікарні Володимира Кальчука, в Україні біля 1 мільйона 300 тисяч громадян інфіковані вірусом гепатиту В і понад 87 тисяч – вірусом гепатиту С. Смертність від вірусних гепатитів перевищує смертність від туберкульозу та СНІДу.

«Кожного року помирають від гепатитів та викликаних ними онкологічних ускладнень 1 мільйон 400 тисяч людей. Тому ми не повинні забувати про інші інфекційні захворювання, навіть на тлі пандемії COVID-19. За статистикою про своє захворювання знає 6 – 9% інфікованих. Медикаменти для лікування є», – наголосив Володимир Кальчук.

На початку року в Україні було виділено 29 тисяч комплектів на лікування гепатиту С. Область отримала в достатній кількості такі комплекти. При виявленні інфікування кожен мешканець області отримує адекватне лікування.

«Усі препарати, якими лікують від гепатиту, дієві. Людина має бути свідома, що треба дбати про своє здоров’я і вчасно обстежуватись, аби діагностувати захворювання на ранньому етапі.  З тих пацієнтів які ми, виявили, переважна більшість лікувалась амбулаторно», – акцентував Володимир Кальчук.

Україна приєдналась минулого року до глобальної стратегії із ліквідації гепатиту. У межах стратегії рівень виявлення гепатитів має становити 90%, 90% інфікованих повинні знати про свій статус, також планують довести рівень виліковування до 90%.

comments powered by HyperComments