У Львові закупили експрес-тести для діагностики на COVID-19

Четвер, 19 листопада 2020, 08:46
У міськраді кажуть, що нові швидкі тести американської компанії «Abbott» діють за тим же принципом, що і ПЛР-діагностика, в той час як експрес-тести, які використовувалися навесні діяли за принципом ІФА
У Львові закупили експрес-тести для діагностики на COVID-19

У Львові знову будуть тестувати пацієнтів на COVID-19 за допомогою експрес-тестів, які допоможуть протягом 15 – 30 хвилин дізнатися, чи людина нездужає на коронавірусну хворобу. Виробником нових швидких тестів є американська компанія «Abbott» і їх закупили за кошти міського бюджету. Про це із посиланням на Управління охорони здоров’я ЛМР повідомила прес-служба ради.

Наразі придбано 400 упаковок із експрес-тестами «СOVID-19 Ag» американської компанії «Abbott». У кожній упаковці – по 25 тестів, тобто загалом їх 10000. Вартість закуплених тестів 2,4 мільйони гривень, тобто вартість одного тесту – 240 гривень.

За словами мера Львова Андрія Садового, переговори про закупівлю тестів на антиген до коронавірусу велися із початку листопада. Зараз прибула перша партія. До кінця листопада планується отримати 50 тисяч тестів.

«Швидкі» тести для діагностики COVID-19, щоправда, не будуть використовував ати для підтвердження діагнозу пацієнтам із симптомами, схожими на коронавірус. Ці тести використають, щоб провести щонайменше 2 хвилі тестувань медиків та освітян, які кожного дня контактують із великою кількістю людей. За словами Садового, у Львові є 15 тисяч педагогів та 10 тисяч медичних працівників.

На відміну від експрес-тестів, які уже використовувалися у Львові навесні цього року, діяли за принципом імуно-ферментного аналізу (виявлення антитіл до коронавірусу SARS-COV-2) та показали невисоку точність, нові експрес-тести роблять за процедурою схожою на тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР), тобто визначають наявність коронавірусу в організмі людини у момент тестування. Що важливо, на відміну від тесту ПЛР, новий швидкий тест дає результат протягом 15 – 30 хвилин.

Зазначимо, що наразі в Україні для діагностики COVID-19 переважно використовують метод ПЛР, коли здійснюється забір матеріалу для тестування із носоглотки і лабораторним дослідженням виявляють наявність РНК коронавірусу SARS-COV-2. Також застосовується метод імуноферментного аналізу (ІФА), коли йде забор крові із вени пацієнта у герметичну пробірку. Далі у крові визначають наявність антигенів до коронавірусу Ig A, Ig M, Ig G. Перші два із них свідчать про активну фазу COVID-19, а останній – про перенесену коронавірусну хворобу.

comments powered by HyperComments