У Львівській ОДА пояснили ситуацію із ліжкомісцями для хворих на COVID-19 в обласній клінічній лікарні

П'ятниця, 13 листопада 2020, 19:32
Міський голова Львова Андрій Садовий критикував владу Львівщини, що вона, нібито, не спішить створювати нові «ковідні» ліжкомісця на базі Львівської обласної клінічної лікарні
У Львівській ОДА пояснили ситуацію із ліжкомісцями для хворих на COVID-19 в обласній клінічній лікарні

Поки-що чинний міський голова Львова похваляючись активним збільшенням кількості ліжко-місць для «ковідних» хворих на базі комунальних лікарень Львова розкритикував владу Львівської області за те, що вона, нібито, не хоче створювати ліжко-місця для «ковідних» хворих на базі Львівської обласної клінічної лікарні, де, на думку Садового, є такі можливості.

Сьогодні на закиди Садового відповів директор обласного Департаменту охорони здоров’я Орест Чемерес. За його словами по-перше не кожен лікувальний заклад можна на 100% перевести у «ковідний», а по-друге аби збільшити кількість місць для пацієнтів із COVID-19 потрібно налагодити кисневу мережу.

«Звісно питання про розширення стаціонарів в межах існуючої визначеної мережі стоїть першочергово, однак, до прикладу, Львівська обласна клінічна лікарня є багатопрофільною установою, вона має корпусну систему. Відтак, щоб залучити інші відділення треба налагоджувати окремі кисневі системи. Є заклади, в яких можна в межах одного корпусу можна швидко налагодити систему, але в багатокорпусній лікарні такого не зробиш», – розповів Орест Чемерис.

Отож, станом на сьогодні у Львівській обласній клінічній лікарні під лікування COVID-19 виділено терапевтичний корпус, на базі якого є низка відділень терапевтичного профілю. Зараз там лікують 50 «ковідних» пацієнтів.

«Зараз перед нами стоїть завдання максимально розширити ліжкову мережу в існуючих закладах, але враховуючи профіль лікарні. Ми не можемо до безкінечності розширювати мережу у багатопрофільних установах. Наприклад, лікарня швидкої допомоги покликана надавати ургентну допомогу, тому є певні межі, до яких ми можемо розширяти ліжкову мережу», –  зауважив Орест Чемерис.

За його словами синхронно зі збільшенням кількості ліжкомісць тривають роботи із налагодження кисневої системи.

«Цільова субвенція із розвитку кисневої мережі уже скерована на область, гроші вже у лікарнях, там триває освоєння коштів. Станом на сьогодні у Львівській області уже розприділили 50,9 млн грн на покращення та збільшення кисневої мережі. Ми також очікуємо наступні надходження, які також будуть скеровані на ковідні заклади. Роботи тривають, до того ж досить активно», – зазначив Орест Чемерис.

comments powered by HyperComments