У Львові із бюджету за три останні роки виділили понад 100 мільйонів гривень на капремонт і модернізацію ліфтів

Четвер, 12 листопада 2020, 09:41
Про це розповіла віце-мер Львова із питань ЖКГ Ірина Маруняк
У Львові із бюджету за три останні роки виділили понад 100 мільйонів гривень на капремонт і модернізацію ліфтів

У Львові займаються оновленням ліфтового господарства у місті. Як повідомила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, протягом останніх 3 років із бюджету міста було виділено 106 мільйонів гривень на капремонт і модернізацію ліфтів у житлових будинках. Зокрема цього року на ці цілі передбачено 40,3 мільйонів гривень. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«У 2020 році передбачено на модернізацію та капітальний ремонт ліфтів 40 млн 300 тис. грн.

Це є для всіх районів, розпорядниками коштів є Департамент житлового господарства. Йдеться про те, щоб максимально якісно провести ремонти ліфтів, зокрема зробити повну модернізацію, якщо вони вичерпали свій ресурс і потребують повністю капітального ремонту – заміну мотору, самої кабіни, лебідки та всіх деталей. Орієнтовна вартість таких робіт складає 1,2 – 1,3 млн грн, залежно від кількості поверхів у будинку. Це також залежить від того, в якому стані є цей ліфт, залежить від того, яка кабіна та шахта. Тому кожен ліфт насправді потребує модернізації, але вартість виконання робіт є різною.

Після повної модернізації ліфта гарантійний термін його експлуатації складає 25 років. Коли приймалась програма щодо капітального ремонту і модернізації ліфтів йшлося про те, щоби зробити якісний ремонт ліфта, щоби він прослужив тривалий період часу, аби не треба було кожного року ремонтувати той чи інший ліфт.

Також є неповна модернізація (капітальний ремонт) і часткова модернізація. Це означає, що ми міняємо мотор, лебідку, редуктор, але лишаємо кабіну. В такому випадку це є часткова модернізація ліфта. Гарантійний термін при цьому є 18 років.

Ще одна річ – поточний ремонт ліфтів. В квартирній платі є кошти на експлуатацію ліфтів, тобто на їх обслуговування. З тих грошей компанія, яка обслуговує ліфти, витрачає кошти на заміну ламп, кнопок, лінолеуму — тобто дрібний поточний ремонт», – розповіла заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Відтак, упродовж 2018−2020 років на виконання програми з ремонту, модернізації та заміни ліфтів місто виділило 106 млн грн.

«Якщо говорити на загал, то за останні три роки з міського бюджету було виділено 106 млн грн на модернізацію та капітальний ремонт ліфтів. Зараз, у 2020 році, діє програма від 4 квітня 2019 року щодо підтримки будинків, які списані з балансу місцевих рад. Власне, згідно з цією програмою, якщо мешканці мають бажання провести капітальний ремонт ліфта, то вони можуть взяти участь у цій програмі, за умови, що 10% ремонту ліфта оплачують мешканці, а 90% – місто. Таких охочих є чимало. Я думаю, що на наступний рік треба буде ще більше коштів передбачати на цю програму щодо підтримки будинків, які списані з балансу місцевих рад. Зараз дуже активно мешканці хочуть, щоб у їхніх будинках ремонтували ліфти. Особливо, йдеться про будинки ОСББ. Там люди згуртовані і мають велику ініціативу. Вони оперативно ці кошти акумулюють.

Якщо ми говоримо про програму щодо підтримки будинків, які списані з балансу місцевих рад, прийняту у 2019 році, то назагал для реалізації цієї програми з місцевого бюджету виділено 53 млн грн. Це також є чимала сума коштів, яка передбачена, зокрема, на ремонт дахів, інженерних мереж та багато інших речей. Тому це є кошти, за які люди, за бажання, прийнявши рішення щодо списання будинку та обрання форми управління, можуть спільно з містом проводити ремонтні роботи у будинку», – зазначила Ірина Маруняк.

Також вона додала, що раніше в цій програмі було зазначено, що розпорядником коштів щодо модернізації та капітального ремонту ліфтів є тільки Департамент житлового господарства та інфраструктури, проте влітку цього року було внесено зміни до програми, тому зараз розпорядниками коштів можуть бути і районні адміністрації.

Цьогоріч у Львові планують капітально відремонтувати 54 ліфти. Зокрема, у Галицькому районі було заплановано капітальний ремонт 4 ліфтів. При цьому, ремонт 2 уже завершено, 1 перебуває на стадії завершення, ремонт ще 1 ліфта розпочнуть вже незабаром. На модернізацію ліфтів у районі із міського бюджету виділили 3 млн грн.

Натомість, у Шевченківському районі цьогоріч планують капітальний ремонт 8 ліфтів. З них уже завершили — 3. Вартість виконання робіт на об'єктах становить понад 5,6 млн грн.

У Залізничному районі цьогоріч вже відремонтували 3 заплановані ліфти. А загалом до кінця року планують капітально відремонтувати 8 ліфтів. Із міського бюджету на ремонт виділено 6,1 млн грн.

Також, як повідомили у райадміністрації Личаківського району, цьогоріч планують капітально відремонтувати 6 ліфтів, загальна вартість яких склала 8 млн грн.

У Сихівському районі впродовж цього року мають відремонтувати 6 ліфтів. Вартість виконання робіт –  6 млн грн.

Додамо, що 2018 року у місті капітально відремонтували 51 ліфт, а також 43 – 2019 року.

comments powered by HyperComments