На Львівщині за перші 5 днів листопада зафіксовано майже 7 тисяч одужань від COVID-19

П'ятниця, 6 листопада 2020, 20:26
Такі дані оприлюднила ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»
На Львівщині за перші 5 днів листопада зафіксовано майже 7 тисяч одужань від COVID-19

На Львівщині за перші дні листопада різко збільшилася кількість пацієнтів, які одужали від COVID-19 – за даними ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» за період із 1 по 5 листопада зафіксовано 6764 випадки одужання від COVID-19. Станом на ранок 6 листопада 2020 року кількість одужалих складає 18601 особу, в той же час, станом на 1 листопада 2020 року від початку епідемії коронавірусу в Україні на Львівщині нову хворобу побороло лише 11837 пацієнтів. Отож, кількість одужалих за 5 днів листопада зросла на 57,14%.

За офіційною статистикою, яку публікує ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», протягом доби 1 листопада 2020 року одужання від COVID-19 було підтверджено 288 пацієнтам; 2 листопада – 581 пацієнту, 3 листопада – 1295 пацієнтам; 4 листопада – 2196 пацієнтам і нарешті 5 листопада – 2404 пацієнтам.

З приводу великої кількості пацієнтів, яким встановлено одужання від COVID-19 на Львівщині устигли похизуватися у Львівській обласній державній адміністрації.

«Приємно бачити, що сьогодні в області кількість осіб, які одужали, в декілька разів перевищила кількість захворілих: 2404 і 356 відповідно.

Одужання пацієнтів для нас пріоритет. Ми продовжуємо й надалі вести боротьбу з короновірусною хворобою. Зараз у всіх закладах, що лікують ковідних пацієнтів, триває робота з розширення кисневої мережі. Збільшення кисневих точок надалі пришвидшить одужання пацієнтів», – зазначив Орест Чемерис, директор Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Очільник Департаменту охорони здоров’я також зазначив, що на Львівщині знизилися показники захворюваності на коронавірусну хворобу серед медичних працівників.

«Загалом на коронавірус захворіли приблизно 2800 працівників медичної галузі області. Це і медики, і немедичний персонал лікарень Львівщини. Приблизно 2400 вже одужали. За останні місяці кількість захворілих медиків є значно нижчою, аніж на початку пандемії», – зазначив Чемерис.

Наші читачі, які уважно стежать за статистикою захворюваності на COVID-19, мабуть, звернули увагу на те, що в інформації ЛМР сумарна кількість ПЛР-тестів, проведених учора – 2554 ПЛР-тести, є меншою, а ніж сумарна кількість одужань пацієнтів (2404 випадки) і кількість нових випадків COVID-19 (356 випадків) – 2760 випадків.

Насправді секрет швидких темпів одужання від COVID-19 на Львівщині полягає у тому, що в низці випадків Міністерство охорони здоров’я України дозволило лікарям встановлювати одужання від COVID-19 без проведення повторного ПЛР-тесту. Учора Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, що в Україні є три причини, щоб закрити лікарняний людині, яка одужала від COVID-19: проходить 10 днів від першого дня появи симптомів (при цьому три дні симптоми відсутні); 10 днів від отримання позитивного результату ПЛР-тесту (при цьому три дні симптоми відсутні); отримання негативного результату ПЛР-тесту.

Як відомо, на Львівщині «коронавірусна повінь» почалася іще у червні поточного року, відповідно потужностей лабораторних центрів не вистачало для проведення повторних ПЛР-тестів, отож маємо припущення, що велика кількість пацієнтів, які перехворіли на COVID-19 у легкій формі і лікувалися амбулаторно та не хотіли оплачувати вартість повторного ПЛР-тесту навіть після одужання, рахувалися «активними пацієнтами» оскільки сімейний лікар не мав на руках негативного результату ПЛР-тесту. Після того, як МОЗ дозволило лікарям встановлювати одужання від COVID-19 без проходження ПЛР-тестування і з’явилися оці сотні і тисячі одужань від COVID-19.

comments powered by HyperComments