Мешканцям Львівщини розповіли про те, як уникнути отруєння грибами
На Львівщині в цьому році зареєстровано перший випадок отруєння грибами у Бродівському районі, потерпілих – дві особи. Про це пише сайт ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Отруєння грибами реєструються протягом усього року, однак, їх пік припадає на кінець літа – початок осені.
Державна установа «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» вкотре застерігає, нажаль, грибний сезон у цьому році розпочався з отруєння у сімейному вогнищі, і якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – від них найменше отруєнь;
- зібрані гриби ще раз ретельно перевірте: якщо гриб викликає хоч найменший сумнів або старий – краще його позбудьтеся;
- перед приготуванням страв гриби необхідно добре промити і обов'язково відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, а перед сушінням – обтерти вологою тканиною;
- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;
- страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж 24 години;
- не вживайте сирих дикорослих грибів;
- не давайте страв з грибів дітям;
- не варто вживати гриби вагітним і матерям, які годують дітей грудьми.