Львівська «лікарня на Топольній» увійшла до пілотного проекту із трансплантації органів

Четвер, 30 липня 2020, 13:32
Раніше трансплантацію нирок на Львівщині проводили тільки у Львівській обласній клінічній лікарні у спеціальному відділенні трансплантації нирок і гемодіалізу
Львівська «лікарня на Топольній» увійшла до пілотного проекту із трансплантації органів

КНП Львівської міської ради «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова» стала другою лікарнею на Львіввщині, де проводяться операції по трансплантації органів. Раніше єдиним таким медичним закладом була Львівська обласна клінічна лікарня, де проводилися трансплантації нирок від живого родинного донора. Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова, більше відома львів’янам як «Лікарня на Топольній» увійшла до пілотного проекту із трансплантації, отож відтепер тут укладатимуть договори на всі види трансплантації, яка оплачуватиметься державою. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради із посиланням на мера Львова Андрія Садового.

Головний лікар лікарні швидкої допомоги Олег Самчук повідомив, що трансплантація нирки від живого донора буде вартувати тут 323798 гривень, від трупа – 397884 грн., трансплантація комплексу «серце – легені» – 609366 грн. (вочевидь – тільки від трупа), пересадка печінки від трупа – 929125 грн., донорський етап щодо кожного органу – 74 086 грн. Всі ці послуги будуть оплачуватися державою.

Разом із КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова» до пілотного проекту долучилося іще 12 медичних закладів, які планують виконувати органну трансплантацію. Чи увійшла в цей перелік Львівська обласна клінічна лікарня у прес-службі Львівської міської ради не повідомили.

Зазначимо, що для успішної трансплантації нирки лікарня, яка проводить таку операцію повинна мати обладнання для гемодіалізу (тобто апарати «штучна нирка»). Основна кількість такого обладнання сконцентрована у Львівській обласній клінічній лікарні, де існує відповідне відділення і є відповідний персонал. Щодо КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги», то обладнання для гемодіалізу тут з’явилося лише недавно.

«У кожному регіоні мають пересаджувати органи, бо потреба в операціях із трансплантації величезна. Стратегічно важливо розвивати трансплантацію в Україні, а не, як це було роками, відправляти людей за кордон, де операції коштують у п'ять разів дорожче. Усі, хто потребує трансплантації, можуть звертатися до нашого закладу й записуватись в «лист очікування», – заявив головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.

comments powered by HyperComments