Львів позичив через облігації місцевої позики іще 300 мільйонів гривень

Четвер, 23 липня 2020, 18:14
Ці кошти у мерії планують витрати на фінансування ремонту доріг та іншої інфраструктури
Львів позичив через облігації місцевої позики іще 300 мільйонів гривень

Як повідомляє інтернет-портал «ZAXID.NET», державний банк «Укргазбанк» завершив друге цьогорічне розміщення облігацій внутрішніх місцевих позик Львівської міської ради (ЛМР) серії К на 300 мільйонів гривень. Розміщення електронних цінних паперів відбулося впродовж 16-17 липня на «Фондовій біржі ПФТС». Загальна кількість облігацій становила 300 тис. штук, вартість однієї – 1 тис. грн. Кошти, які отримані від  розміщення облігацій мають витратити на фінансування ремонту доріг та іншої інфраструктури.

«Укргазбанк» у цій операції мав статус андерайтера – особи, яка керує процесом розміщення цінних паперів та їхнього розподілу на ринку. Він гарантує емітенту, у цьому випадку міській раді, виручку від продажу цінних паперів і фактично купує їх. Раніше «Укргазбанк» виграв конкурс ЛМР з обрання управителя таких фінансових операцій.

Відомо, що термін обігу облігацій становитиме п’ять років, виплата відсоткового прибутку власникам цих паперів здійснюватиметься щоквартально.

Упродовж 2020 року ЛМР запланувала розмістити облігацій місцевих позик сукупно на 900 млн грн. Кошти від випуску, відповідно до ухвали про міський бюджет, мають спрямувати на фінансування об’єктів транспортної інфраструктури, доріг та інженерних об’єктів, виготовлення проектно-кошторисної документації тощо. Перше розміщення облігацій серії J відбулося наприкінці червня, третє серії L заплановане на вересень.

Зауважимо, що Європейський інвестиційний банк в рамках програми «Міський громадський транспорт в Україні» був готовий виділити Львову кошти не тільки на закупівлю нового електротранспорту, але і на реконструкцію вулично-дорожньої інфраструктури, яка пов’язана із функціонуванням громадського транспорту. Рецепієнтом дешевих і довгих кредитних коштів ЄІБ мало стати ЛКП «Львівавтодор», яке на момент укладання угоди між Міністерством інфраструктури України та Європейським інвестиційним банком очолював досвідчений фахівець Олег Береза. Але, із кінця 2017 року в ЛКП «Львівавтодор» відбулися кадрові пертурбації, наразі підприємством керує Оксана Єстеферова. Підприємство так і не змогло залучити кошти ЄІБ, отож у Садового вирішили фінансувати ремонти вулиць і доріг за кошти місцевих позик, які значно дорожчі, а ніж кредити європейських банків.

Зауважимо, що Олег Береза покинув політичну партію Андрія Садового і вийшов із фракції «Самопомочі» у Львівській міські раді. Зараз він очолює Службу автомобільних доріг у Львівській області.

comments powered by HyperComments