На Львівщині знову черга на ПЛР-тестування – у холодильнику майже 900 проб

Субота, 18 липня 2020, 13:22
Лабораторії Львівщини, які проводять тестування по виявленню коронавірусу знову не справляються із потоком тестів
На Львівщині знову черга на ПЛР-тестування – у холодильнику майже 900 проб

Як повідомила сьогодні зранку керівниця міського штабу із протидії коронавірусу, заступниця міського голови Львова Галина Слічна, протягом доби п’ятниці 17 липня 2020 року було проведено 821 ПЛР-тест (на минулому тижні по буднім дням лабораторії, як правило, проводили понад 1000 таких тестів). В результаті тестування було виявлено 137 нових випадків інфікування, серед них 40 – серед львів’ян. Проблема в тому, що у холодильниках лабораторій уже накопичилося 884 проби для проведення ПЛР-тестування, загалом взяли в роботу 63 проби. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Отож, як бачимо, лабораторії Львівщини, які виконують ПЛР-тестування для виявлення коронавірусу знову не справляються із кількістю тестів, які до них надходять, в результаті формується черга на ПЛР-тестування. Причім наявність 884 проб у холодильниках, які чекають на тестування – це лише «верхівка айсбергу», адже опосередковано про проблеми із проведенням ПЛР-тестування говорить дуже малий відсоток пацієнтів, у яких лабораторно підтверджено одужання від коронавірусу – станом на 18 липня 2020 року на Львівщині він складає 16,8%, в той час як у середньому по Україні – 52,53%. Сумнівно, що Львівщину атакує якийсь особливо агресивний штам коронавірусу, який потребує дуже тривалого лікування протягом більше, а ніж місяця, просто лабораторії не справляються навіть із потоком тестів для первинного виявлення коронавірусу у пацієнтів, що занедужали. Відповідно тестування пацієнтів, що одужують від коронавірусу має найменший пріоритет.

Оскільки у вихідні дні лабораторії Львівщини традиційно зменшують кількість проведених тестів, то можна очікувати, що черга на ПЛР-тестування на Львівщині до понеділка може іще збільшитися. Попереднього разу черга на ПЛР-тестування сягала понад 3000 зразків. Ситуацію «розрулили» за рахунок проведення ПЛР-тестів зразків із Львівщини в інших регіонах України і то після втручання Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, який зазначав, що такі проблеми мають вирішуватися місцевою владою.

comments powered by HyperComments