Відомий львівський фотограф показав колекцію ретрофототехніки (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Неділя, 12 липня 2020, 23:06
До дня фотографа львовознавець та фотограф Роман Метельський  показав експонати з колекції ретрофототехніки. Серед них старі фотоапарати, відеокамери, альбоми, діафальми, стереоскоп, плівки, світлини та інше.
Відомий львівський фотограф показав колекцію ретрофототехніки (ФОТО)

Роман Метельський працює над створенням фотомузею у місті, для якого львів’яни приносять свої фотографії, фотоапарати та давні рамки. Все для того, щоб зберегти історію і створити у місті фотомузей.

Фотомузей планують зробити інтерактивним, з інсталяціями, щоб відвідувач відчув себе в тому часі, коли зароджувалася фотографія. Також облаштують лабораторію, де покажуть, як колись проявляли плівку і друкували світлини.

Найдавніший експонат його колекції ‒ перша у світі «мильничка», яка коштувала всього 1 долар. В 1898 році фірма «Кодак» випустила слоган: ви натискаєте на кнопку, решта ми зробимо самі. З цього фотоапарату почалася ера фотографування

Також минулого року минуло 180 років, як львів’яни зробили першу фотографію рідного міста і виставили її для презентації у вітрині книгарні. У кінці ХІХ століття у Львові було чимало фотоательє, які користувались популярністю. Фотографія була дуже поширена у місті До Першої світової війни, в палаці Лянцкоронських у Роздолі була найбільша колекція фотографій у Східній Європі – понад 120 тисяч фото.

comments powered by HyperComments