На Львівщині УПЦ МП незаконно будує храм в центрі міста

П'ятниця, 10 липня 2020, 23:25
Йдеться про Золочів.
На Львівщині УПЦ МП незаконно будує храм в центрі міста

Мешканці Золочева та священники забили на сполох щодо можливої появи церкви Московського Патріархату у місті, на вулиці Труша. 8 липня громадські активісти разом із священнослужителями зібрались на першу мирну акцію протесту проти будівництва храму, пише РІСУ із посиланням на Zolochiv.net

Отець Михайло Сумановський розповідає, що всі мають право молитись, але він за те, щоби все було законно:

«Маємо інформацію, що це є капличка Московської Патріархії. Звернулися до мене громадські діячі і парафіяни, які збирали кошти для наших військових. Ми знаємо, яке тут ставлення до певної Церкви. Тому мені не байдуже, як священику Української Греко-Католицької Церкви, і я не можу проігнорувати звернення своїх парафіян. Наші хлопці там на сході, разом з нашими священиками. А ми тут, у тилу, не можемо відстояти зраду інтересів Церкви, яка не хоронить наших хлопців. Так, кожен має право молитись. Але має прийти священик у міську раду, попросити про виділення земельної ділянки, мають погодити – як і де виділяють земельну ділянку. Це є законне право. Але коли священик заходить через вікна, а не через двері, заховавшись, то це викликає підозру. Наскільк нам відомо, цей вагончик, що стоїть на подвір’ї біля будинку, стояв біля церкви, яка будувалась у Бродах, що її будувала Московська Патріархія. Тут має бути культова споруда. На подвір’ї, без погоджень і документів, без цільового призначення. Хто їм буде давати ці всі дозвільні документи? Московська Патріархія не має дозволу на військове капеланство. Чи має наша розвідка і СБУ якусь інформацію стосовно цього? А якщо тут хтось буде приїжджати і вивідувати інформацію про військові частини?».

Отець припускає, що якщо дозволять спорудити церкву, то культову споруду цілком можуть використовувати для збору інформації.

«Церкви можна ставити будь-де і багато. Головне, щоб люди молились. Але тут йдеться вже не про церкву , а про національні інтереси. Просимо всі інстанції – поліцію, прокуратуру, СБУ – дати відповідь: хто є власником і з чиєї подачі лобіюється цей процес? Бо виникає питання, чи не сприяє цьому місцева влада. Це питання не лише від греко-католиків, але й від православних священників», – каже отець Михайло.

Активісти припускають, що на вулицю Труша у Золочеві завезли кіоск із Бродів, де служив Московський Патріархат, який побудував там церкву. Зараз цей кіоск передали сюди, щоб і в Золочеві будувати церкву Московського Патріархату.

«Ми знаємо, що несе за собою Московський Патріархат. Це ненависники українського народу і взагалі будь-яких інших Церков. Ймовірно, що вони таким чином хочуть працювати, аби робити розколи в Україні та інші протиправні речі. Це наша перша попереджувальна мирна акція», – каже громадська активістка і депутатка обласної ради Мирослава Бабінська.

Вона наголошує, що будувати будуть не храм, а виключно приміщення для здійснення диверсій.

«Для мене Московський Патріархат – це Росія і Путін. А це дорівнює – ворог і війна. Зараз вже 7-ий рік війни, і вони до нас, у Західну Україну, нагло пхаються. Вони знаходять лазівки в законодавстві і за тими високими парканами невідомо хто і що буде. Якщо ми це проковтнемо, то будемо мати тут під боком оплот русково міра», – заявила Мирослава Бабінська.

Міській владі Золочева про будівництво храму нічого не відомо, адже такого запиту ніхто не давав. Мер
Ігор Гриньків у коментарі ІА Дивись. info каже, що за документами там є зареєстрований житловий будинок на ім’я 20-річної мешканки Почаєва Шаховал Ольги Володимирівни.

Придбала будинок вона минулого року.

«8 липня зібрались наші священики на вулиці Труша з тривогою, що тут буде будуватись храм Московського Патріархату. Ми маємо генеральний план міста і в ньому передбачено земельні ділянки для культових споруд – для будівництва і обслуговування. Однак на Труша, власне, в нас не передбачено такої будівлі. Натомість є ситуація, де мешканка Тернопільщини, уродженка Почаєва, 2019 року придбала частину житового будинку і земельну ділянку, виготовила будівельний паспорт на реконструкцію з розширенням житлового будинку садибного типу. Вона отримала дозвіл ДАБІ на початок цього будівництва. Архітекор міста бачив ці документи і план забудови. Він має припущення, що цей будинок виглядає як майбутній храм. Будівля прямокутна, довга, є місце для заходу і вівтаря, характерно заокруглено. Я з цього приводу скликав позачергову сесію міської ради, щоб це питання обговорити з депутатами. Це людей тривожить», – розповідає Ігор Гриньків.

 

comments powered by HyperComments