Мешканці Львова написали відкритий лист Верховному Архієпископу УГКЦ Святославу через новобудову

Неділя, 1 вересня 2019, 16:29
Люди просять не допустити зведення новобуду на території церкви, що на Максимовича.
Мешканці Львова написали відкритий лист Верховному Архієпископу УГКЦ Святославу через новобудову

"Наша ініціативна група вирішила звернутись з відкритим листом до Владики УГКЦ Святослава Шевчука", - каже місцева мешканка Галина Дутко.

Відкритий лист до Блаженнішого Святослава Шевчука.

Слава Ісусу Христу!
Ваше Блаженство, 

звертаються до Вас парафіяни храму Успення Пресвятої Богородиці (УГКЦ), що у місті Львові по вул. Максимович, 2Б. Парафіяни, які виявляли свою незгоду з незаконним будівництвом житлового багатоповерхового будинку на території, виділеній в користування релігійній громаді.

Хочемо наголосити, що ми не виступали проти Церкви, як дехто трактує, а проти того, щоб окремі священнослужителі, прикриваючись релігійною громадою та її потребами, організовували комерційні проекти, ставлячи тим самим під удар репутацію цілої нашої Церкви! На гріх мовчати – гріх, а Церква для нас була завжди авторитетною інституцією і проти неї ми ніколи не виступали!

Однак це звернення до Вас буде не про інцидент, стосовно якого ми Вам писали в першому листі та детально висвітлено в програмі «Територія правди» телеканалу НТА від 26.07.2019р. (або під назвою «Як священник намагався просунути будівництво 16-поверхівки на території церкви - ТЕОРІЯ ПРАВДИ»

а про публічну заяву у цій програмі пароха о. Романа Стефаніва про те, що ми є не є парафіянами цього храму, і не маємо жодного відношення до Церкви! Отець Роман Стефанів публічно заявляє, що ним наче б то були проведені збори парафії, на яких проінформовано релігійну громаду і прийнято рішення збудувати висотний житловий будинок для того, щоб інвестор віддав в користування 800 кв. м під центр духовної опіки.
«А ті люди, що почали виступати проти, вони до Церкви не належать і на збори не ходять! Вони не є нашими парохіянами!!!»
Необхідно пригадати, що завершення будівництва храму Успення Пресвятої Богородиці та його освячення відбулось в 2014 р. До цього часу Святі Літургії відправлялись в каплиці, збудованій в 1997 р., яка була першим храмом у нашому районі! Цю каплицю будували в тяжкі 90-ті роки, коли по кілька місяців не видавалась заробітня плата та пенсії, але люди в різний спосіб допомагали хто чим міг, і каплиця була збудована!

Ми та наші батьки ніколи не були осторонь цього процесу. Приймаємо участь і по сьогоднішній день, адже здаємо щомісячні пожертви для оздоблення та розбудови храму.

Щонеділі та в релігійні свята приймаємо участь в Богослужіннях та ніколи не чули і не бачили жодних оголошень про збори парафії! 

Наші діти також відвідували та відвідують катехитичну школу ім. М.Чернецького, яка діє при нашій парафії, деякі прислуговували під час Святих Богослужінь, співали в церковному хорі тощо!
Дуже прикро, що о. Роман Стефанів, не вважає нас, тих котрі ходять систематично до храму та приймає активну участь в розбудові релігійної громади, своїми парафіянами! Не вважає нас парафіянами тільки тому, що ми запобігли незаконному будівництву на території нашої парафії комерційної будови?Почалось все з того, що о. Роман Стефанів після Богослужіння оголосив, що голова ОСББ одного з будинків «випадково» підписала заяву проти будівництва катехитичної школи на території парафії. 

Отець Роман завжди розказував, що інвестор збудує катехитичну школу, і ніхто про надбудову аж в 16 поверхів житлового будинку не говорив!

Керівництво парафії Успення Пресвятої Богородиці нас звинуватило в тому, що ми хочемо в парафії забрати землю, хоча ми не мали, і не маємо наміру забирати в парафії жодного клаптика землі!

Проти найактивніших противників незаконного будівництва, керівництво парафії почало справжню пропагандистську війну, о. Роман Стефанів публічно на цілу церкву оголошував наші прізвища та імена з місцем проживання, що суперечить не лише морально-етичним нормам, але й порушує Закон України про конфіденційність. Зводили наклеп, що ми проплачені громадські активісти, які виступають проти Церкви за чиїмось замовленням, але найбільше нас обурило те, що о. Роман Стефанів відрікся від нас, публічно стверджуючи, що ми не його парафіяни! Це найбільша неправда і образа для нас всіх!

Хіба можна визначати статус парафіянина через прихильність чи неприхильністю до незаконних дій священиків парафії??? В який тоді спосіб о. Роман Стефанів визначає своїх парафіян і не своїх? Як він може таке говорити, адже дуже добре нас всіх знає за всі ці роки, які він служить у нашій парафії?
Блаженніший Святославе та Преосвященні Владики Синоду УГКЦ! Звертаємось до Вас із цим відкритим листом, адже заява о. Романа Стефаніва прозвучала у публічній площині через телебачення і поширена по всій Україні. 
Тому не можемо мовчати на неправду, адже в такому випадку в багатьох і дійсно складеться хибне враження, що ми хочемо очернити священнослужителів задля своїх інтересів!

Нас усіх переслідує питання: чому о. Роман Стефанів, будучи в сані священнослужителя дозволяє собі так поводитись? Можливо він відчуває вседозволеність та безкарність за свої вчинки та слова?

Така поведінка священика дискредитує нашу Українську Греко-Католицьку Церкву!!!

В такий важкий час для нашої країни, ми очікуємо щоб наші духовні наставники всіма способами залучати нас до Церкви, об’єднували своїх парафіян в спільній молитві та були для нас прикладом виконання Заповідей Божих та дотримання державних законів, а не займалися бізнесом, як зазначено у телевізійній програмі.

Просимо Вас, Отців нашої багатостраждальної Української Греко-Католицької Церкви, вникнути в дану ситуацію, та запобігти будь якій дискредитації Нашої ЦЕРКВИ!

Ми – парафіяни храму Успення Пресвятої Богородиці, належимо до УГКЦ, і те, що ми не мовчимо на незаконні дії священників парафії – не дає права священникам нас публічно принижувати, зневажати , чинити наклеп, викликати у інших парафіян, які не вникають в суть справи, ненависть та погорду до нас, які стоїмо за правду та чесне майбутнє наших дітей! 

Цілковито довіряючи нашій Церкві, віримо, що ця Боголюдська інституція, яка покликана бути у суспільстві охоронцем справедливості, внутрішньо розбереться з представленими фактами та зцілить ті душевні рани, які були заподіяні внаслідок вчиненого зла.

Ми уповаємо на Вашу мудрість та бажання жити чесно, справедливо та по-правді! Бажаємо Вам міцного здоров’я та довгих років життя на прославу Господа нашого!

З повагою та вдячністю, парафіяни УГКЦ храму Успіння Пресвятої Богородиці, що у м. Львові по вул. Максимовича, 2Б

comments powered by HyperComments