У Львові відбувається виставка "Світло у їхньому домі"

Четвер, 11 липня 2019, 13:08
На виставці представлено фотографії із приватного сімейного архіву Яна та Софії Отків – опрацьованого та включеного до колекцій Міського медіаархіву Центру міської історії.
У Львові відбувається виставка "Світло у їхньому домі"

Більшість світлин зробив наприкінці 1920-х – протягом 1930-х років  Ян Отко, який працював у той час у банку та в інших фінансових установах Львова. Для Яна фотографія була не лише інструментом фіксації часу за посередництвом світла – він цікавився фотографією як процесом, був її аматором. Після одруження із Софією Блонською він активно взявся документувати життя своєї сім’ї. Народження сина Андрія у 1935 році додало йому наснаги фотографувати ще більше. Цьому сприяв розвиток технологій: зменшилися розміри апаратів, стала поширеною 35-мм фотоплівка. Часто Ян Отко без упину витрачав кадри плівки, коли намагався зберегти щасливі сімейні моменти і вловити дорослішання сина. Результат – сотні знимок, які хоч  і є аматорськими, проте передають нам важливі знання про модерну сім’ю, побут та відпочинок. Окрім цього, родинні історії ми бачимо крізь призму екстер’єру та інтер’єру, тож колекція дає змогу відчути атмосферу міського життя львівського середнього класу 1930-х років.

Виставка "Світло у їхньому домі" є частиною програми Публічної історії та проекту [розaрхівування] Міського медіаархіву", що покликана популяризувати та актуалізувати проблематику архівної спадщини серед громадськості і використовувати архівні матеріали у неакадемічних формах та форматах

comments powered by HyperComments