Андрій Білецький розповів про корупцію в Нацгвардії

П'ятниця, 17 травня 2019, 23:50
Схеми купівлі неяскісних гранатометів оприлюднив лідер НК.
Андрій Білецький розповів про корупцію в Нацгвардії

Продовжую серію публікацій про корупцію в українській оборонці.

НГУ витратила близько $ 2 900 000 на закупівлю сучасних гранатометів PSRL-1 (США).

У дійсності це просто модернізований американською приватною компанією AirTronic радянський гранатомет РПГ-7. Кілька років тому Україна продала 100 таких гранатометів у США, а потім купила таку ж кількість "нових". У 2008-2009 роках їх вартість, за оцінкою Кабінету міністрів, становила $ 575 (на 2009 рік), а вже у 2016 році Україна купила "модернізовані" за більш ніж $5500 за одиницю.

У процесі випробувань виявилося, що ці "покращення" по факту є погіршеннями. Але навіть після невдалих випробувань НГУ чомусь закупила ще 400 штук PSRL-1, що виглядає досить дивно. Україна не потребує РПГ-7 взагалі (на вітчизняних складах їх сотні тисяч), а тим більше погіршених аналогів.

Виглядає як чергова корупційна оборудка в оборонній сфері. Нагадаю, що в той час командувачем НГУ був Юрій Аллеров. Такі закупівлі точно не могли відбуватися без його затвердження.

А тепер інформація для тих, кому цікаві деталі цих самих "покращень". Отже, результати випробувань PSRL-1 в українському бойовому підрозділі:

1. Звужений ствол гранатомета дійсно збільшує дальність стрільби, але при цьому зменшує тривалість його роботи. Після п'ятого пострілу метал розширюється і просто немає можливості споряджати зброю новим зарядом.

2. Зазначена дальність стрільби (більше 1000 м) немає жодного сенсу, адже заряд вибухає на відстані 900 м. Тобто теоретично він міг би пролетіти і більше, але самоліквідація у нього спрацьовує раніше і стріляти більш, ніж на 900 м він все одно не може. Про нові покращені види гранат, розрахованих на стрільбу до 2000 м поки що тільки йде розмова. Можливо, за умови модифікації пострілу дальність дійсно могла б бути збільшена, але ніяких нових зарядів НГУ наразі не має, тож стріляти з PSRL-1 будуть штатним боєприпасом ПГ-7В. І далі 900 м він не полетить, які б покращення для пускової труби не робили і які б обвіси на нього не чіпляли.

3. Новий приціл не дає можливості стріляти ані уламковими, ані термобаричними, ані посиленими зарядами ПГ-7ВЛ. Прицільна сітка на них не розрахована, а інструкція не дає поправок під даний тип боєприпасу при роботі на дистанцію понад 500 м.

4. Щодо пластикових накладок, якими замінили дерев'яні, також є певні сумніви. Наразі звісно говорити рано, але цілком можливо, що вони зменшать не тільки вагу, але й термін роботи зброї, будуть банально тріскатися й ламатися в польових умовах.

5. Отже, "новий" гранатомет не стріляє на більшу відстань, ніж радянський аналог. Термін його роботи менший. Працювати з нього уламковими, термобалічними і посиленими зарядами неможливо. Таким чином, він не кращий, а гірший за радянський аналог.

comments powered by HyperComments