Через Порошенка можуть не відбутися вибори, або відбудуться масові фальсифікації

Вівторок, 16 квітня 2019, 10:55
Штаб президента свідомо недоукомплектовує ДВК у восьми областях.
Через Порошенка можуть не відбутися вибори, або відбудуться масові фальсифікації

Там команда Порошенка подає по 2-3 людини у члени комісії, замість необхідних 7, що блокує роботу округів та може призвести до зриву виборів. Тоді ДВК мають формуватися ОВК, де більшість знаходиться у команди президента – тобто, це або тотальний зрив виборів, або спроба їх фальсифікації.

"Не вистачало 810 членів дільничних виборчих комісій. За вчора половину ми знайшли, 400. З цими поданнями ми утворили 24 дільничні виборчі комісії. Зараз нам не вистачає ще приблизно 150 осіб", - розказує голова окружної виборчої комісії Наталія Конопацька. Їй підпорядковані всі виборчі дільниці в Кропивницькому.

"Велика дільниця має складатися з 16 осіб. Фактично є сім осіб від одного кандидата, дві - від другого кандидата. Треба додати ще сім осіб, аби дільниця була у повному складі, аби дільниця могла зібратись, проголосувати і розпочати підготовку до другого туру голосування. Інакше це - зрив виборів і кримінальна відповідальність для членів окружних виборчих комісі", - пояснює член ОВК ТВО 183 Владислав Гладкий.

У ЦВК надрукували статистику, у яких областях є проблеми. Наразі недоукомплектованими залишаються 33 округи із 200. У громадській мережі "Опора" розповідають, від якого з кандидатів не доходять до дільниць люди. "Найбільше не використовує Петро Порошенко. Ми бачимо в регіонах, що, залежно від розміру виборчої дільниці, подаються або два, або три особи до складу дільничних комісій, тобто не використовується вся квота", - каже аналітик ГО "Опора" Олександр Клюжев. 

Якщо кандидати не нададуть своїх людей, виборча комісія може включити адмінресурс і залучити до ДВК бюджетників. Наразі це найімовірніший варіант, кажуть у комітеті виборців. "Це будуть люди, які традиційно працювали, насамперед міські вчителі, сільські лікарі. Вони вже мають досвід роботи в комісіях. Очевидно, що їх вдасться долучити, щоб вони за невеликі відшкодування могли виконувати свою роботу", - розказує голова Комітету виборців України Олександр Кошель.

comments powered by HyperComments