У музеї Пінзеля показали першу друковану книгу України (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Неділя, 17 лютого 2019, 14:27
У Львові в Музеї Іоанна Пінзеля відкрили виставку, на якій представили «Апостол» Івана Федорова, що був першою друкованою книжкою в Україні. 
У музеї Пінзеля показали першу друковану книгу України (ФОТО)

Саме в цей день 445 років тому Іван Федоров закінчив друкувати «Апостол» у Львові. Стародрук був створений в 1574 році, після чого зберігався у церкві в с. Лісневичі, на Львівщині. До Львівської галереї потрапив після експедиції 1968 року.

Книга має 280 аркушів. Друкар працював над нею протягом року. На виставці “Апостол” демонстується за склом, але його можна погортати за допомогою інтерактивного екрану.

“Апостол, не лише перша друкована книга в Україні, а перше видання доступною для людей мовою. Не латиною, не древньогрецькою, не польською і не німецькою. Книжка, яка удоступнила знання для простих людей, вплинула на формування світу, у якому ми живемо. Її появу можна порівняти із портативним комп’ютером Стіва Возняка, настільки це було революційно, - розповідає директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк.

На експозиції, яка триватиме до 29 березня, презентували ще вісім стародруків, зокрема, Требник Петра Могили 1644 року та гравюри із зображенням апостолів із книг XVII століття, а також рукописний варіант “Апостола” першої третини XVII століття.

comments powered by HyperComments