У Львові пікетували російськомовний форум

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 00:31
Біля стадіону "Арена Львів" активісти влаштували акцію "Львов нє гаваріт па рускі". У той час там проходив форум менеджерів, які займаються рекламою в інтернеті. Його учасники та лектори  розмовляли в більшості російською.
У Львові пікетували російськомовний форум

— З організаторами форуму на рахунок мови виступів проводився діалог понад рік, — розповідає представник громадської ініціативи "Геть від Москви!" 27-річний Андрій Сивохіп. — На своєму сайті вони про мову, звісно ж, нічого не уточнили. Коли поцікавився вкотре — відповіли, що всі спікери виступатимуть російською.

 

Учасники акції тримали плакати "Що вас можуть навчити люди, які, живучи в Україні, не вивчили мову?" та "Відвідування російськомовних заходів = підтримка русифікації".

 

— Я придбала квиток ще до оголошення програми. У них сайт і всі повідомлення українською, — ділиться учасниця форуму 25-річна Ольга Білець. — Коли дізналася про російську мову виступів, запитала про переклад. Пообіцяли зробити його. Треба було доплатити 150 гривень. Потім сказали, що перекладу не буде, бо нібито лише п'ятеро осіб погодилися на це.

 

Квитки коштували від 1490 до 4990 грн. Організатори заявили про 700 учасників.

 

— Акція була політичним дійством, спрямованим на розкол між російськомовними та україномовними, — каже організатор ­форуму Олександр Сукач, 21 рік. — Кожен може спілкуватися тією мовою, якою зручно. Коли йдеться про комерційні проекти, залишаємо за собою право проводити їх будь-якою мовою. Переклад ми не обіцяли. Говорили — подумаємо, чи економічно доцільно робити його.

comments powered by HyperComments